Participare românească la Festivalul de Teatru de Păpuși Harmony din Thailanda

Institutul Cultural Român, prin Direcția Relații Internaționale, susține participarea Asociaţiei Reactor la Festivalul de Teatru de Păpuși Harmony (Harmony World Puppet Festival), desfășurat la Kanchanaburi, Thailanda, în perioada 19-27 februarie 2017. Festivalul reunește trupe de păpușari din SUA, Germania, Japonia, Australia, Argentina, India și multe alte țări și își propune crearea unei comunități globale care să asigure transmiterea artei marionetelor către generațiile mai tinere.

Asociația Reactor a fost invitată să participe la Festivalul de Teatru de Păpuși din Thailanda cu spectacolul Forme, în regia Deliei Gavlițchi, după un scenariu de Lorena Copil. Spectacolul Forme este o joacă, o joacă a celor mari pentru cei mici, unde se creează, se răsucesc și se transformă forme precum linii, triunghiuri, pătrate și pătrățele, cercuri și cerculețe. Din distribuție fac parte trei tineri actori colaboratori Reactor, care își folosesc talentele atât pentru spectacole de copii, cât și pentru cei mai maturi: Alina Mișoc, Carina Bunea și George Sfetcu. În 23 februarie, ei se vor prezenta în fața publicului din Thailanda în speranța unei reacții le fel de pozitive ca cea primită acasă, la Cluj-Napoca, din partea micilor spectatori ai Mini Reactor.

Harmony World Puppet Festival a luat naștere la inițiativa fundației Semathai Marionettes, Arts for Society din Thailanda în anul 2013, iar primele ediţii au avut loc în Amphaw, la Chaipattananurak Conversation Project, în vecinătatea vestitei piețe plutitoare (Amphawa Floating Market, sit cultural istoric). Festivalul de anul acesta se desfășoară într-un cadrul natural, la Prommitr Film Studio din Kanchanaburi, unde sunt invitate 40 de trupe din 30 de ţări ale lumii.

Reactor este o asociaţie de creaţie şi experiment, devenind o parte importantă a peisajului cultural clujean, naţional şi internaţional, un spaţiu deschis, accesibil persoanelor de toate vârstele şi din toate mediile sociale, susținând și promovând, în principal, tinerii artişti.