Opera Română din București - 100 de ani de la inaugurare

Opera Română din București (actualmente Opera Națională București) a fost înființată ca instituție independentă și finanțată de la buget în 1921.

Istoria spectacolului liric bucureştean a început în 1843, când a fost inaugurat primul teatru italian, cu opera „Norma” de Vincenzo Bellini. După 1850, în paralel cu teatrul italian, au activat şi trupe lirice româneşti. După 1870, în calitate de compozitor, pedagog şi dirijor, George Stephănescu a desfăşurat, timp de câteva decenii, o activitate importantă prin complexitatea sa, fiind una dintre personalităţile marcante ale istoriei artei lirice româneşti din secolul al XIX-lea. Lansarea trupei lirice bucureştene a avut loc pe 8 mai 1885, cu opera „Linda di Chamounix” de Gaetano Donizetti, cântată în româneşte.

În 1921, Societatea „Opera” a primit fondurile necesare pentru a corespunde criteriilor de instituţionalizare a unui teatru muzical naţional, devenind Opera Română. La inaugurare a fost prezentată în premieră opera „Lohengrin” de Richard Wagner, dirijor fiind George Enescu.

În 1953, cu prilejul Festivalului Mondial al Tineretului și Studenților, autoritățile statului au construit o nouă clădire destinată Operei, situată între Calea Plevnei și Biserica Sfântul Elefterie, se menționa într-un comunicat al Operei Naționale București prilejuit de aniversarea, la 9 ianuarie 2014, a 60 de ani de la inaugurarea clădirii. „Înființată încă din anul 1885, compania lirică română din București, devenită teatru de stat în 1921, nu a avut, până în seara de 9 ianuarie 1954, un sediu conform cerințelor genurilor de spectacol pe care le desfășura...”, se arăta în comunicat.

Pe 9 ianuarie 1954 a avut loc inaugurarea clădirii Teatrului de Operă și Balet (denumirea de atunci a instituției), al cărei arhitect este Octav Doicescu și care este și actualul sediu al Operei Naționale București. Pe 10 ianuarie 1954, balerinii Operei prezentau și ei primul lor spectacol în noul sediu, cu „Coppélia” de Léo Delibes.

De-a lungul timpului s-au afirmat pe scena Operei Naționale București nume strălucite de cântăreți, dirijori, balerini, scenografi și regizori. Printre cântăreții de operă care s-au afirmat, inclusiv pe cele mai mari scene ale lumii, se numără Elena Cernei, Viorica Cortez, Ileana Cotrubaș, Octav Enigărescu, Arta Florescu, Nicolae Herlea, David Ohanesian, Ludovic Spiess, Eugenia Moldoveanu, Eduard Tumagian ș.a.


Sursa: AGERPRES

Foto: Opera Națională București


Video de prezentare prilejuit de Centenar:

https://operanb.ro/opera100/wp-content/uploads/2018/04/opera-100-de-ani-2.mp4