În prima zi a primăverii, seria de Concerte Enescu aduce la Londra unul dintre cele mai apreciate trio-uri contemporane. Remarcat de critici pentru tehnica impecabilă şi subtilitatea interpretării, Trio-ul de pian ,,Brâncuşi" va interpreta compoziţii de Shostakovich, Enescu (Trio în sol minor, datând din 1897, va avea prima reprezentaţie în Marea Britanie) şi Brahms.
Program :
Shostakovich: Trio de pian no. 2, op. 67
Enescu: Trio de pian no. 1 în sol minor
Brahms: Trio de pian în si major, op. 8
Trio-ul de pian ,,Brâncuşi" (constituit la Paris de trei muzicieni: Saténik Khourdoian - vioară, Laura Buruiană - violoncel, Mara Dobrescu - pian) a înregistrat trio-urile integrale ale lui George Enescu pentru vioară, violoncel şi pian în colaborare cu casa de discuri franceză ZigZag Outhere. Celebrând 130 de ani de la naşterea compozitorului, Trio-ul de pian ,,Brâncuşi" aduce în atenţia publicului contemporan aceste rafinate piese de muzică de cameră (Trio în sol minor, Trio în la minor, Sérénade lointaine). În avanpremiera lansării franceze din martie 2012, tinerele muziciene au dorit să delecteze o audienţă internaţională cu aceste partituri alese. Piesele nu au mai fost înregistrate până acum, iar Trio în sol minor nu a mai fost interpretat de peste o sută de ani.
Născută într-o familie armeniană (la Marsilia, decembrie 1983), Saténik Khourdoian a studiat vioara cu Jean Ter Merguerian la Conservatorul local. A participat la un mare număr de festivaluri, lucrând cu Christian Ivaldi, Trio Wanderer, Emmanuel Strosser, Pierre Amoyal, Vladimir Mendelssohn, Rudolph Koelman, Joseph Rissin, Miriam Fried, Ana Chumachenko, Zakhar Bron. Saténik a câştigat premiul al patrulea la Long Thibaud Competition, precum şi trei premii speciale(Audience Award, SACEM şiGaby Pasquier). În februarie 2008 a primit premiul al doilea la YCA Auditions, New York. A fost interpretă pe unele dintre cele mai mari scene ale lumii: Concertgebouw d'Amsterdam, Jerusalem Music Center, Salle Pleyel, Cité de la Musique, Théâtre du Chatelet, Radio France, Grand-Théâtre de Provence, Wortham Center şi Puccini Hall.
Laura Buruiană s-a născut în Bucureşti, în1980. A început să studieze violoncelul la vârsta de 10 ani, la Academia de Muzică ,,George Enescu" din Bucureşti, cu Constantin Gheorghiu şi Dan Totan. După ce a obţinut premiul întâi la Young Concert Artists International Competition în New York (2003), Laura Buruiană s-a bucurat de recunoaştere la nivel mondial, fiind aclamată drept ,,un adevărat virtuoz... sunetele pe care le emană instrumentul ei sunt pline de culoare, de dramă" (New York Times). A fost solistă în mai multe orchestre marcante: Symphony Orchestra of Bari, Berlin Chamber Orchestra la Rheingau Festival, Filarmonica ,,George Enescu" în Bucureşti, Shanghai Philharmonic, Santander Orchestra şi Symphony Orchestra of Ohio.
Mara Dobrescu este absolventă a Academiei de Muzică ,,George Enescu" din Bucureşti, a Conservatoire National Supérieur de Musique din Paris şi a Conservatoprului din Geneva. A avut ocazia de a colabora cu personalităţi ale lumii muzicale, precum Martha Argerich, Pierre-Laurent Aimard, Dominique Merlet, Jean-Claude Pennetier şi Theodor Paraskivesco. A fost apreciată la scară mondială şi susţinută de fundaţiile Yamaha, Meyer, Tarazzi şi Nadia et Lili Boulanger, în timp ce a câştigat premii în numeroase competiţii internaţionale, precum Sydney International Piano Competition, Maria Canals Competition, Epinal, Cantù, S. Rachmaninov. Recent, Mara a susţinut concerte în Europa, America de Sud, Asia, Australia, precum şi în Statele Unite. În Franţa, a luat parte la festivaluri importante, printre care Festival d'Aix en Provence, Festival Chopin, Festival de Nohant, Festival d'Aix-en-Provence, Lille Piano(s) Festival, Festival ArsTerra.
Seria Concertelor Enescu, organizată de Institutul Cultural Român din Londra şi Societatea Enescu din Marea Britanie, a fost iniţiată în anul 2007, sub patronajul ASR Principesa Margareta a României. Recitalurile au loc în sala de concerte a institutului în prima joi a lunii, din februarie până în iunie (iulie) şi din octombrie până în decembrie. Programul a atras până acum o serie întreagă de muzicieni de primă mână şi de ansambluri renumite, care au reuşit să ofere publicului interpretări de cea mai înaltă ţinută ale pieselor enesciene.
Din septembrie 2011, Institutul Cultural Român acordă Bursa Societăţii Enescu unui student eminent al Royal Academy of Music şi Guildhall School of Music and Drama.
Când: 1 martie 2012, 7pm Unde: Institutul Cultural Român, Londra
Intrarea este liberă, dar numarul locurilor este limitat. Recomandăm ca rezervările să fie făcute din timp. Pentru rezervarea locurilor, vă rugam contactaţi-ne la T: 0207 752 0134, E: office@icr-london.co.uk