Institutul Cultural Român din Lisabona în colaborare cu Casa das Culturas din Oeiras va lansa varianta portugheză a romanului Gaura (O Buraco), de Ştefan Mitroi, în traducerea lui Dan Caragea, publicată în Portugalia în 2008, de către CYBERLEX, Gestão da Informação e do Conhecimento. Evenimentul va avea loc în prezenţa autorului şi a traducătorului, duminică, 24 mai 2009, orele 16:00, la Biblioteca Municipală din Oeiras (Av. Francisco Sá Carneiro, 17, Urb. Moinho das Antas). Lansarea de carte va fi urmată de proiecţia filmului Concert pentru Domnişoara Pogany, clarinet şi Brâncuşi (12`), de Francisc Mráz, prezentat de traducătorul Dan Caragea, specialist în opera lui Brâncuşi.
Scurt-metrajul intitulat Concert pentru Domnişoara Pogany, clarinet şi Brancuşi este un eseu vizual având ca motiv central faimoasa lucrare Domnişoara Pogany a inovatorului sculpturii secolului 20 născut la Hobiţa. Filmul regisorului Francisc Mraz combină imaginile artistice cu forţa expresivă a Concertului pentru clarinet şi orchestră a marelui compozitor Aurel Stroe (1932-2008), interpretat de către Aurelian Octav Popa.
Scriitorul Ştefan Mitroi a fost procuror la Alexandria (1980), redactor la Scânteia Tineretului (1983-1989), director la ziarul Azi (1996-1997) şi Dimineaţa (2001-2002), Consilier pe probleme de cultură şi presă al ministrului de Interne (2005), în prezent fiind cadru universitar la Academia de Poliţie. S-a născut în 1956, în satul Grosu, la 80 de kilometri de Bucureşti, într-o familie de agricultori. Este absolvent al Facultăţii de Drept din Iaşi şi a debutat în cariera literară ca poet. Mai târziu a publicat nuvele, cărţi pentru copii, romane şi teatru. În 2006 a primit premiul pentru cea mai bună piesă de teatru de la Clubul Dramaturgilor din cadrul Uniunii Scriitorilor din România, iar în 2008 a câştigat concursul naţional de teatru pentru copii cu piesa Povestea copilului care a salvat poveştile.
„Autorul ficţiunii, mai exact, al ficţiunii reale din romanul lui Ştefan Mitroi caută, însă, altceva; în anii când sapă şi lipseşte de acasă, umplând de speranţă pe cei ce aşteaptă apa vie şi de suferinţă (pe Paulina şi Sebastian, soţia şi fiul), Anghel Preducel încearcă să găsească sufletele celor dispăruţi pentru a-i povesti viaţa neştiută din timpul vieţii de deasupra. (...) Din această ambiguitate, explicită încă din titlu (Gaura sau apă vie, apă moartă), creşte romanul lui Ştefan Mitroi, un prozator interesant, matur, cu o formulă epică distinctă în peisajul prozei noastre de azi." – (Ioan Holban)
Dan Caragea (n. 16 iunie 1954, Craiova) este critic de artă, critic de teatru, critic literar, publicist, eseist şi traducător, lusitanist, specialist în psihologie şi lingvistică informatică. Debutul său în critică a avut loc încă din clasa a X-a, în revista liceului «Fraţii Buzeşti» din Craiova, publicând de atunci o serie de articole şi studii de specialitate în reviste din ţară şi din străinătate. Treptat, eseurile şi studiile sale şi-au lărgit tematica, îndreptându-se spre lumea teatrului (din 1983, odată cu intrarea la Teatrul Odeon, se specializează în critică de teatru), literaturii şi a psihologiei.
Este licenţiat in Limbă şi Literatură Română şi Limbă şi Literatură Portugheză, la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti si Doctor în Psihologie, la Universitatea din Bucureşti.