Noaptea Literaturii Europene 2019 la Lisabona

Sâmbătă, 8 iunie 2019, timp de aproape cinci ore, între 19:00 și 23:45, a avut loc „cea mai literară seară“ a Lisabonei, un oraș oricum preocupat obsesiv de literatură. De-a lungul acestei serate a literelor europene, considerată de către presa portugheză cel mai popular eveniment de lecturi/interpretări literare din capitala Portugaliei, s-au desfășurat sesiuni variate de lectură din opera a 14 scriitori de primă mărime ai continentului nostru.

Inaugurarea celei de-a VII-a ediții a Nopții Literaturii Europene a avut loc la ora 18:00 și s-a bucurat de lecturile a șase poeți, reprezentând Casa Fernando Pessoa, prestigioasa instituție culturală portugheză. Golgona Anghel, José Luiz Tavares, Marta Chaves, Margarida Vale de Gato, Miguel Cardoso și Vasco Gato au fost acompaniați în timpul lecturilor de Bruno Santos (chitară), Ricardo Toscano (saxofon) și Romeu Tristão (contrabas). La ora 19:00, în cele 14 spații alocate din zona Colina de Santana, au început sesiunile de lectură. România a fost reprezentată de Radu Paraschivescu, invitatul Institutului Cultural Român de la Lisabona.

Pe parcursul serii „românești“, peste 350 de persoane au asistat la lecturile în română și portugheză oferite de autorul român și de scriitorul portughez Rui Zink, acoperind pasaje extrase din romanul Cu inima smulsă din piept și traduse în portugheză de Corneliu Popa. Subiectul romanului, care prezintă una dintre cele mai romantice și mai crude iubiri medievale din Portugalia, și anume povestea lui Pedro și Inês, a trezit un interes deosebit persoanelor prezente în sală, la finalul fiecăreia dintre cele 10 sesiuni de lectură luând naștere un dialog spontan între public și autorul român, moderat cu farmecul obișnuit al lui Rui Zink. Spațiul ocupat de România a fost Auditoriul Facultății de Științe Medicale din Lisabona.Cu o durată de 15 minute, sesiunile de lectură s-au repetat din jumătate în jumătate de oră, oferind astfel publicului posibilitatea de a vizita toate spaţiile implicate în acest proiect.

În preziua evenimentului, la Fundația José Saramago a avut loc o masă rotundă moderată de romancierul Rui Zink, la care au participat: Jorge Melícias, traducător al poetului spaniol Leopoldo María Panero, regizorul de film spaniol Jaime Chávarri, și câțiva dintre autorii invitați la Noaptea Literaturii Europene 2019: João Tordo, Judith Nika Pfeifer, Enrico Ianniello, Kamil Bouška și Radu Paraschivescu. Tema abordată a fost pendularea între caracterul național și cel european al literaturii contemporane de pe bătrânul continent. Rui Zink a extins problematica temei anunțate, invitându-i pe cei prezenți să discute despre provocările literaturii europene de azi. Radu Paraschivescu a înfățișat câteva aspecte ale laboratorului personal de creație și și-a încheiat intervenția mărturisind că universul românesc îl ispitește, ca subiect, mai ales când e vorba de prezent, în vreme ce racordul la lumea europeană îi inspiră mai degrabă aventuri literare ținând de istoria mai veche sau mai nouă.

De la proză la teatru și poezie, Noaptea Literaturii Europene a prezentat în acest an opere ale următorilor autori: Fiona Mozley (Anglia), Judith Nika Pfeifer (Austria), Kamil Bouška (Cehia), Dubravka Oraić Tolić (Croația), Maria Turtschaniniff (Finlanda), Maylis de Kerangal (Franța), Daniel Kehlmann (Germania), Christos Ikonomou (Grecia), John Banville (Irlanda), Enrico Ianniello (Italia), Olga Tokarczuk (Polonia), João Tordo (Portugalia), Radu Paraschivescu (România) și Leopoldo María Panero (Spania).

Noaptea Literaturii Europene este o inițiativă a clusterului EUNIC Portugalia, a rețelei institutelor culturale și a câtorva ambasade din Lisabona și este realizată cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în Portugalia.