Noaptea Cărților Deschise celebrează lectura și drepturile de autor

Pasionații de literatură din întreaga lume sărbătoresc astăzi Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor, eveniment organizat de UNESCO cu scopul promovării lecturii, publicării cărților și a drepturilor de autor.

Ziua mondială a cărții și a dreptului de autor este sărbătorită pe 23 aprilie în fiecare an, începând din 1996, la inițiativa UNESCO, iar anul acesta, la Madrid, are loc cea de-a 14-a ediție a Nopții cărților. Reprezentanța de la Madrid a Institutului Cultural Român participă cu prezentarea traducerii volumului „Singurătate și destin“ de Emil Cioran, la sediul său, pe 26 aprilie 2019, la activitățile dedicate Zilei Internaționale a Cărții, ce se celebrează la Madrid sub titlul „La Noche de los libros“. Evenimentul are loc la ora 19.00, la sediul ICR Madrid . La eveniment vor participa  Christian Santacroce, traducătorul volumului, Pablo Javier Pérez López, doctor în filozofie, editorul Alejandro Hermida și hispanista Ioana Zlotescu.

În România, Editura Litera și Primăria Capitalei prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic, marchează această zi prin evenimentul Noaptea Cărților Deschise. Alături de prieteni ai cărților, copii, studenți, părinți, bunici, acest eveniment a devenit un adevărat manifest pro-cultură ale cărui ecouri au depășit granițele țării – o realizare importantă pentru România, țară pe care statisticile europene încă o plasează la coada listei la capitolul obișnuințelor de lectură.

Marți, de la ora 19.00 până la miezul nopții, Arcul de Triumf, simbolul victoriei și al independenței în România, își deschide porțile și devine gazda extraordinară a cărților și a cititorilor. Este o ocazie unică de a descoperi acest monument-simbol deschis special pentru public cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții, amenajat cu spații inedite de lectură, biblioteci, cărți pentru toate vârstele și zone multimedia de informare culturală. Mai multe surprize literare îi întâmpină pe cei care aleg să celebreze cartea în comunitatea extraordinară Noaptea Cărților Deschise.

De la ora 20.00, un spectacol de video mapping va transforma exteriorul Arcului de Triumf într-o imensă bibliotecă virtuală. Având cartea, arta și istoria locului drept teme centrale, această animație modernă cu efecte tridimensionale inedite și dinamice, va deschide iubitorilor de carte un univers fantastic de cunoaștere. Opere celebre ale omenirii, cărți rare sau noutăți, cele mai frumoase biblioteci de pretutindeni, toate vor fi îmbinate într-o magie interactivă de culoare, lumină și sunet. Ilustrația evenimentului este realizată de Mura.

Biletul de intrare este, de asemenea, unul simbolic, iar participanții la eveniment vor aduce o carte din propria bibliotecă. Ulterior, toate cărțile strânse de la cititori vor fi selectate și donate în comunități defavorizate.