Institutul Cultural Român şi Institutul Cervantes de la Cracovia
vă invită la
vernisajul expoziţiei dedicate creaţiei lui Nichita Stănescu,
la aniversarea a 80 de ani de la naşterea poetului
11 aprilie, ora 18.00
Institutul Cervantes
ul. Kanonicza 12, Cracovia
Expoziţia este o prezentare a versurilor poetului Nichita Stănescu în limbile polonă, spaniolă şi română, iar legătura dintre cele trei limbi va fi făcută de poemul unui alt poet, de limbă spaniolă, Gerardo Beltrán, inspirat de Elegia a doua, getica a lui Stănescu. Cu ocazia vernisajului va avea loc proiecţia filmului documentar Nichita Stănescu, în regia lui Marian Baciu, precedată de o discuţie pe tema vieţii şi creaţiei poetului român.
Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 11-26 aprilie a.c.
Nichita Stănescu s-a născut la 31 martie 1933 la Ploieşti, oraşul industrial din sudul României, şi a decedat la 13 decembrie 1983, la Bucureşti. A debutat în revista Tribuna şi până la finalul carierei sale, încheiate timpuriu, la vârsta de 50 de ani, a publicat 20 de volume de poezie, considerat fiind unul dintre cei mai mari poeţi români ai secolului XX. Lirica sa este caraterizată de caracterul reflexiv, de intelectualism şi de o extraordinară inventivitate şi înnoire a limbajului.
Nichita Stănescu a dominat timp de decenii scena litarară românească. Pe lângă valoarea estetică incontestabilă, poetul Necuvintelor a fost un adevărat fenomen social şi cultural, întruchiparea unui mod absolut special de rostire şi trăire poetică, un model urmat de numeroase generaţii de poeţi. Nichita, "îngerul blond", aşa cum era numit, a reprezentat în conştiinţa publicului larg simbolul Poetului, îndrăgostit de cuvinte şi iubit, la rândul său, de ele.