Master class susținut de Octavian Saiu și masă rotundă despre teatrul românesc, 28-29 noiembrie 2018, Universitatea din Tel Aviv și sediul ICR Tel Aviv

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Departamentul de Teatru al Universității din Tel Aviv, a organizat o serie de evenimente culturale și academice dedicate teatrului românesc, cu participarea din România a criticului de teatru Octavian Saiu.

Evenimentele au avut loc în Tel Aviv, în perioada 28-29 noiembrie 2018, conform următorului program:

Miercuri, 28 noiembrie 2018, ora 10:15, sala nr. 1 – clădirea Kikoine din cadrul Universității din Tel Aviv: Master class „De la Alfred Jarry la Eugene Ionesco. Teatru, avangardă și identitate pe scena culturală europeană” (în limba engleză)

De la Alfred Jarry la Eugene Ionesco, există o veritabilă istorie a modernității pe scena europeană. Primul este deschizătorul de drumuri, eroul care contestă tot pentru a da naștere ideii de avangardă în 1896. Celălalt este rebelul resemnat al Europei de după război, care încheie parcursul ism-elor agresive printr-un teatru al absurdului ce debutează în 1951. Între ei, există o legatură profundă, mediată de figura tragică a lui Urmuz, geniul unui limbaj inventat din nimic, mai dadaist și mai suprarealist decât orice experiment occidental. Master class-ul susținut la Universitatea din Tel Aviv va defini teatralitatea organică a avangardei europene, ce începe exploziv cu Jarry și se termină imprevizibil cu Ionesco. Autorul de origine română a fost și rămâne ultimul descendent al unei dinastii de autori pentru care teatrul a însemnat mai mult decât text sau spectacol. Pe urmele lui Jarry, Ionesco a înțeles această artă ca pe o tentativă radicală de a schimba lumea prin schimbarea de sine. Plecarea din România, trecerea la limba franceză, afirmarea unei noi identități sunt prețul plătit pentru acest crez uman și artistic.

Joi, 29 noiembrie 2018, ora 17:00, sediul ICR Tel Aviv (B-dul Shaul HaMelech nr.8, etaj 6, Beit Amot Mishpat): eveniment multidisciplinar „Despre teatrul românesc la moment aniversar”.

Evenimentul a avut loc în cadrul seriei „Cafeneaua Românească” și s-a desfășurat sub egida celebrării Centenarului României Moderne.

Programul cuprinde:
Masa rotundă cu titlul „Despre teatrul românesc la moment aniversar”
Participanți: Octavian Saiu, Carol Feldman, actor, și Nicu Nitai, regizor, actor și director al Teatrului Karov

Expoziție virtuală „100 de ani de teatru românesc - portrete caricaturizate” semnată de Andy Ceaușu

Decernarea medaliilor Dr. Wilhelm Filderman - Răsplata pentru merit de către Federația Comunităților Evreiești din România - Cultul Mozaic

Octavian Saiu este Secretar General Adjunct al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) şi Preşedinte al Secţie Române AICT – Teatrologie. A predat la universităţi din România, Noua Zeelandă, Japonia, Hong Kong şi Portugalia. A fost de două ori Visiting Fellow la University of London. A primit Premiul Criticii pentru carte de teatru în 2010 şi Premiul UNITER pentru Critică de Teatru în 2013. Octavian Saiu deține un doctorat în studii teatrale – UNATC „I.L. Caragiale”, un doctorat în literatură comparată – Universitatea din Otago și a participat a programul de post-doctorat în literatură engleză al Universității din Otago. A susţinut conferinţe şi master-class-uri în Europa, Asia, America, Australia şi Noua Zeelandă. În 2013, 2014 şi 2015, a fost moderator şi conferenţiar în cadrul Programului Oficial al Festivalului Internaţional de la Edinburgh. Din 2004, este Moderatorul Conferinţelor Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, iar din 2014, este Moderatorul Sesiunii de Shakespearologie din cadrul Festivalului Internaţional Shakespeare de la Craiova.

A publicat volumele: În căutarea spaţiului pierdut (Nemira, 2008) / In Search of Lost Space (UNATC Press, 2010), Beckett. Pur şi simplu (Paideia, 2009), Fedra, de la Euripide la Racine, de la Seneca la Sarah Kane (Paralela 45, 2010), Ionescu/Ionesco: un veac de ambiguitate (Paideia, 2011), Posteritatea absurdului (Paideia, 2012), Teatrul e vis (Paideia, 2013), Hamlet şi nebunia lumii (Paideia, 2014), Lecţia, o meditaţie cu şapte teme (Nemira, 2015), Hamlet and the Madness of the World (Editura ICR, 2016) şi Teatrul la persoana I (Editura Nemira, 2017).