Masłowska și Jude. Frumoasa lume nouă

Institutul Cultural Român de la Varșovia împreună cu Centrul Internațional de Cultură din Cracovia vă invită la o întâlnire în cadrul căreia lumea literaturii se va întâlni cu lumea filmului, iar punctul lor comun va fi cultura pop. Dorota Masłowska și Radu Jude vor discuta despre „identitatea poloneză” și „identitatea românească”, reflectând asupra graniței dintre cultură și divertisment și a posibilității excluderii uneia de către cealaltă. Întâlnirea va fi moderată de dr. Miłosz Stelmach.

18 iulie 2025, ora 18.00

Międzynarodowe Centrum Kultury / Centrul Internațional pentru Cultură
Rynek Główny 25, Cracovia


Dorota Masłowska amestecă ordinea lucrurilor, se inspiră din cultura pop, este atentă la schimbările limbajului, surprinzând tensiunile, transformările și granițele acestuia. În mod similar, Radu Jude nu se ferește să se inspire din rețelele sociale sau din limbajul străzii, dar la fel de des apelează la realizări ale cinematografiei clasice, la limbajul literar — de exemplu, din lucrări din secolul al XIX-lea — și le combină cu clișee culturale și elemente kitsch. Personajele lui Radu Jude și ale Dorotei Masłowska sunt unite de mitul individualismului, de visul unei realități liberale, noi și frumoase, și de un punct de plecare comun, reprezentat de tranziție și promisiunile pe care contextul ei le implică. În viziunea ambilor invitați ai întâlnirii de la Cracovia, aceste promisiuni se dovedesc a fi iluzii, mai ales în confruntarea cu realitatea capitalismului.

Masłowska vorbește în interviuri despre un mare Turn Babel, creat prin amestecul de concepte, limbi și atitudini, pe care îl transpune și în paginile cărților sale. Radu Jude povestește în filmele sale despre o salvare care nu mai vine, despre vise imposibil de împlinit, transmise din generație în generație, care se topesc într-un donquijotism existențial. Ce va rezulta din întâlnirea acestor personalități originale și creative? Vom putea afla în curând, în cadrul discuției de la Centrul Internațional pentru Cultură.

Radu Jude – regizor și scenarist, creator de filme de scurt și lungmetraj, precum și de reclame. Scurtmetrajul său intitulat „Lampa cu căciulă” (2006) a fost cel mai premiat film de gen din istoria cinematografiei românești. În domeniul lungmetrajului de ficțiune, a debutat în 2009 cu „Cea mai fericită fată din lume”. Este laureat al numeroase premii, printre care Ursul de Aur pentru filmul „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” (2021), Ursul de Argint pentru regie pentru „Aferim!” (2015), Premiul Special al Juriului la Locarno pentru filmul „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii” (2023) și Ursul de Argint pentru scenariu în competiția principală de la Berlinale 2025, pentru „Continental ‘25”.

Dorota Masłowska– autoare de romane, piese de teatru, eseuri și versuri pentru cântece. Debutul ei în proză, romanul Wojna polsko-ruska pod flagą biało-czerwoną (trad. rom. Albă ca Zăpada și roșu bolșevic) i-a adus Premiul Paszport Polityka, Premiul Penița de Aur la Sopot și o nominalizare la Premiul Nike. Ulterior, a câștigat Premiul Nike pentru al doilea său roman, Paw Królowej (Păunul Reginei). Piesele Dorotei Masłowska au fost adesea puse în scenă, printre ele Dwoje biednych Rumunów mówiących po polsku (trad. rom. Doi români amărâți, vorbitori de polonă), Między nami dobrze jest (trad. rom. Între noi e totul bine) sau drama Bowie w Warszawie (Bowie la Varșovia). Scriitoarea a publicat, printre altele, în revistele „Tygodnik Powszechny”, „Lampa”, „Przekrój” și „Wysokie Obcasy”. Romanele sale, Wojna polsko-ruska pod flagą biało-czerwoną și Inni ludzie (trad. rom. Ceilalți) au fost adaptate pentru cinematografie.

dr. Miłosz Stelmach – redactor-șef al revistei de film „Ekrany” (Ecrane), asistent la Institutul de Arte Audiovizuale al Universității Jagiellone, manager de proiect la Centrul Național pentru Știință în cadrul concursului Etiuda (2017), bursier al The Ryochi Sasakawa Young Leaders Fellowship Fund (SYLFF, 2014 și 2015) și al Institutului Polonez pentru Artă Cinematografică (2017).În activitatea sa academică se ocupă de modernismul în film (cinematograful de autor din anii ‘50-‘70) și de transformările cinematografiei artistice contemporane.

Evenimentul face parte din programul conex expoziției „Un ochi râde, altul plânge. Arta românească în colecția lui Ovidiu Șandor”. Expoziția și evenimentele conexe sunt organizate în cadrul Sezonului Cultural România–Polonia 2024-2025.

Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025 este organizat de Ministerul Culturii și Institutul Cultural Român, prin reprezentanța sa de la Varșovia, pentru partea română, respectiv Ministerul Culturii și Patrimoniului Național și Institutul „Adam Mickiewicz”, în parteneriat cu Institutul Polonez din București, pentru partea polonă.

Intrarea la eveniment este liberă.