Legendarul „100 de lei“, de Mircea Săucan, proiectat la Cinemateca Românească

ICR Londra redeschide pe 23 februarie „Cinemateca Românească" cu proiecţia filmului „100 de lei" de Mircea Săucan, unul dintre cele mai maltratate filme româneşti din perioada comunistă, dar devenit, în ciuda vicisitudinilor, un clasic. Din distrubuţie fac parte actorii Dan Nuţu, Ion Dichiseanu, Ileana Popovici şi Violeta Andrei.

Ultimul lungmetraj al lui Mircea Săucan, „100 de lei" (1973), aduce în prim plan povestea a doi fraţi cu caractere şi vieţi diametral opuse care ajung să se reîntâlnească după mai bine de zece ani. Pentru că nu reuşeşte să se înţeleagă cu părinţii săi, Petre (Dan Nuţu), un adolescent rebel şi visător, decide să fugă de acasă pentru a se mută împreună cu fratele său Andrei (Ion Dichiseanu), un actor celebru. Acolo se împrieteneşte cu Dora (Ileana Popovici), o tânără şi aparent inocentă admiratoare a fratelui său.

„100 de lei", film ce propune o cinematografie poetică, experimentală, a fost „îngropat de viu""(Călin Căliman) de către regimul comunist. Finalul a fost schimbat radical, au fost adăugate lozinci, iar premiera a fost, de fapt, o anti-premieră tragică. Directorul filmului, Constantin Roateş, a murit în urma unui atac de cord imediat după ce a aflat de arderea negativului din ordinul Elenei Ceauşescu. Regizorul a ajuns la spital. Abia după 1990 s-au executat pozitivele filmului complet.

Când: 23 februarie 2012, 7 pm

Unde: Institutul Cutural Român din Londra