„Julio César”, în Festivalul de Teatru din Almagro

Julio Cesar, in Festivalul de Teatru din Almagro

Reprezentanţa Institutului Cultural Român de la Madrid susţine participarea spectacolului „Iulius Caesar”, regizat de Silviu Purcărete (Teatrul Maghiar de Stat Cluj), în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Clasic din Almagro. Spectacolul are două reprezentaţii, miercuri, 28 şi joi, 29 iulie 2017, la Antigua Universidad Renacentista şi încheie cea de-a 40-a ediţie a festivalului.

Festivalul de Teatru Clasic de la Almagro a debutat în 1977 sub denumirea „Zilele Teatrului Clasic Almagro". Începând cu anul 1979, funcţionează sub denumirea Festivalul de Teatru Clasic de la Almagro, iar din 1989 se desfăşoară în luna iulie.

Iniţial, reprezentaţiile aveau loc la Corral de Comedias şi în Piaţa centrală (Plaza Mayor), dar începând cu anul 2006, unul dintre principalele spații scenice ale festivalului este fosta mănăstire din Almagro (Antigua Universidad Renacentista).

La fiecare ediţie, aproximativ 60.000 de persoane se reunesc pentru a asista la numeroase spectacole, expoziţii, ateliere şi cursuri care se desfăşoară în luna iulie, trasformând oraşul Almagro într-o imensă scenă pe care defilează artişti din întreaga lume.

Festivalul de la Almagro este considerat ca fiind cel mai important festival de teatru care prezintă piese din Secolul de Aur. Printre companiile care au participat la edițiile anterioare ale festivalului se numără Teatrul Național German și Orchestra de stat din Weimar, Teatrul La Abadía, Parandal Theatre Company din Coreea, Compania de teatru Efes Tres din Mexic, Theater des Lachens din Germania, Compania Criolla din Argentina, Compania de Teatru La Calderona din Chile etc.

Teatrul Maghiar de Stat Cluj este, începând din 2008, membru al Uniunii Teatrelor din Europa. Spectacolele sale promovează un limbaj teatral progresiv, atent la tendinţele internaţionale actuale. Repertoriul teatrului cuprinde deopotrivă spectacole după texte clasice şi contemporane ale literaturii maghiare şi universale. Teatrul Maghiar este, de asemenea, organizatorul Festivalului Internaţional de Teatru Interferenţe, care are loc o dată la doi ani.

Spectacolul Iulius Caesar a avut premiera în octombrie 2015, iar regizorul Silviu Purcărete a precizat că nu a venit la Cluj „cu un pachet de idei gata pregătit despre piesă, ci numai cu un set de întrebări la care a căutat răspunsurile în timpul repetițiilor, împreună cu actorii".

„Iulius Caesar, probabil cea mai cruntă piesă politică a lui Shakespeare, ne copleșește nu numai prin clarviziunea fără cusur, ci și prin surprinzătoarea sa actualitate. Brutus și camarazii săi senatori republicani uneltesc, în numele binelui comun, împotriva lui Caesar. Însă, odată cu asasinarea conducătorului cu porniri dictatoriale, nu se instaurează ordinea, ci se dezlănțuie iadul: izbucnește un război civil şi Roma este devastată de spiritul distrugerii. Oare nu ne aflăm și noi înșine pe același drum, de la primăvara arabă la haosul mondial? “ (András Visky)

Julio César de  William Shakespeare

Spectacol al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj Napoca, Locul: Antigua Universidad Renacentista din Almagro. Date: 28-29 iulie, de la ora 19.00. Durata: 2h 10 min (cu pauză). Preţ: 20€, 26€ y 29€ (www.entradas.com).

Spectacolul este în limba maghiară, cu supratitrare în limba spaniolă.


Prezentare video: Julio César

 

Traducerea în limba maghiară: György Jánosházy, Dramaturgia: András Visky, Asistent de dramaturgie: Réka Biró

Distribuția: Iulius Caesar: Zsolt Bogdán, Marc Antoniu: Miklós Bács, Marc Brutus: Gábor Viola, Cassius: Szabolcs Balla, Calpurnia, soția lui Caesar: Emőke Kató, Portia, soția lui Brutus: Enikő Györgyjakab, Prezicătorul: Csilla Albert, Servitorul / Octaviu: Balázs Bodolai, Decius / Messala: Áron Dimény, Casca: Loránd Váta, Lucius: Melinda Kántor, Trebonius: Loránd Farkas, Metellus: Alpár Fogarasi, Ligarius / Cicero / Poetul: Sándor Keresztes, Publius / Cinna, poetul: Róbert Laczkó Vass, Cinna: Ervin Szűcs, Lepidus: János Platz. Regia: Silviu Purcărete. Scenografia: Dragoș Buhagiar. Muzica originală: Vasile Șirli. Video: Cristian Pascariu. Asistent de regie: István Albu. Corepetitor: Zoltán Horváth. Regia tehnică: Pál Böjthe, Zsolt Györffy.