Marţi, 6 noiembrie 2007, orele 18,30, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia va găzdui
vernisajul expoziţiei artistului român Dacian Andoni, intitulată Între memorie şi uitare
Lucrările expuse la Veneţia au ca izvor de inspiraţie un loc cu semnificaţii aparte în istoria culturală a României: Tescaniul. „Am privit natura ca formă a sacrului, icoană şi simbol. Tablourile reprezintă legătura mea cu Divinitatea, demonstrînd existenţa unei arte sacre care trece dincolo de simbolul material, concret şi care devine o stare de spirit" mărturiseşte autorul.
Expoziţia va fi inaugurată de către ambasador Dan Hăulică, preşedinte de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Artă.
Lucrarile mele de pictura prezinta natura, pentru care am avut ca sursa de inspiratie Tescani. Aceasta, pentru toata lumea, reprezinta un loc de "…linistire-n cate sunt/si-mpaciuire ingaduitiare" cum spunea poetul Ioan Alexandru. Natura aceasta am privit-o din trei perspective, si anume: ca forma a sacrului, ca icoana si ca simbol. In lucrarile mele am incercat sa trec dincolo de sensul imediat al tabloului, am dorit ca ele sa reprezinte ferestre spre o lume a nevazutului, a invizibilului. Tablourile reprezinta, prin natura binecuvantata a acelor plaiuri moldovene, legatura mea cu Divinitatea. Astfel, ele, tablourile, ajung in zona sacrului. Lucrarile mele de pictura arata ca poate exista o arta sacra dincolo de simbolul material concret si devine o stare de spirit.
In plus fata de peisajul Tescanilor vor fi cateva lucrari reprezentand "Prescura", un simbol care poate sugereaza mai mult decat peisajul apropierea de sacru. Este vorba despre o constructie materiala in care sensurile se incheaga in mod misterios, este vorba despre euharistie, despre misterele credintei.
Expoziţia va fi deschisă publicului până pe 18 noiembrie 2007.