Institutul Cultural Român va iniția constituirea Fundației pentru Cultura Română

Cu prilejul inaugurării joi, 24 ianuarie 2013, a filialei Banat-Crişana de la Arad, preşedintele Institutului Cultural Român, Andrei Marga, a anunțat că va fi înfiinţată o fundaţie pentru cultura română.

Susținerea culturii necesită resurse. ICR este preocupat, în primul rând, de promovarea culturii române în lume și de folosirea la maximum a resurselor existente în acest scop. Alături de multe inițiative pe care le întreprinde, ICR va iniția constituirea Fundației pentru Cultura Română, în vederea asigurării unei susțineri consolidate a promovării acesteia. Sub aspect istoric, în România există precedente în acest sens, printre care reușita Fundațiilor Regale de dinaintea celui de-Al Doilea Război Mondial. Pe de altă parte, în societatea românească sunt multe companii, firme, bănci, sunt mulți contributori publici și privați gata să susțină, inclusiv financiar, cultura română. Fundația pentru Cultura Română își propune să folosească acest potențial considerabil în serviciul misiunii ICR.

Preşedintele ICR Banat-Crişana, scriitorul Gheorghe Schwartz, a declarat că primul proiect al filialei pe care o conduce este organizarea unui colocviu al traducătorilor de limbă română din ţările în care există comunităţi de români.
La inaugurarea sediului filialei Banat-Crişana a ICR, situat pe Bd. Revoluției nr.10, în clădirea Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ din Arad, au fost prezenți președinții Consiliilor Academice ale Universității de Stat „Aurel Vlaicu“ și Universității de Vest „Vasile Goldiș“ din Arad, prof. univ. dr. Lizica Mihuț, rector prof. univ. dr. Ramona Lile, prof. univ. Aurel Ardelean, precum și primarul orașului Arad, Gheorghe Falcă, viceprimarul Bognar Levente, vicepreședintele Consiliului Județean, Adrian Țolea, subprefectul Radu Stoian și directorul adjunct al filialei ICR Banat-Crişana, Lucian Alexiu.