Institutul Cultural Român susţine filmul românesc la Festivalul Internațional de Film de la Salonic

Institutul Cultural Român, reprezentat de Ambasada României în Republica Elenă, în calitate de membru asociat în cadrul clusterului EUNIC Grecia, susține participarea românească, în perioada 1-11 noiembrie 2018, la ediția cu numărul 59 a Festivalului Internațional de Film de la Salonic. Pentru 11 zile,  Salonic, al doilea mare oraş din Grecia, devine centrul filmului internţional. Mari artişti din întreaga lume cât şi cineaşti debutanţi  sunt prezenţi la malul mării Egee, intrând în concurs cu cele mai remarcabile creaţii cinematografice.

Festivalul a debutat în 1960 şi de atunci a rămas cel mai important eveniment cinematografic din Grecia şi unul dintre cele mai importante din Europa de Sud Est.

Ediția curentă include una din cele mai bogate selecții de filme românești, de remarcat filmele din secțiunea 'Balkan Survey', o secțiune de tradiție în cadrul Festivalului de la Salonic, coordonată de Dimitris Kerkinos.

Minisecțiunea 'Before the Wave Breaks'/ 'Înainte de furtună', din 'Balkan Survey', va include 8 filme româneşti de referință: „O lacrimă de fată” Iosif Demian 1980, România; „È pericoloso sporgersi” Nae Caranfil 1993, România, Franța; „Proba de Microfon” Mircea Daneliuc 1980, România; „100 De Lei” Mircea Săucan 1973, România; „Concurs” Dan Piţa 1982, România; „Reconstituirea” Lucian Pintilie 1969, România; „Secvențe” Alexandru Tatos 1982, România; „Marfa” şi banii Cristi Puiu 2001, România.

Printre filmele românești incluse în selecția oficială a secțiunii, alături de „Moromeții 2” (premiera mondială), se numără și „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”(r. Radu Jude, România) și „Alice T.” (r. Radu Muntean, România).

Filmul “Touch Me Not” al Adinei Pintilie, câștigător în competiția oficială de la Berlin, a fost inclus în secțiunea "Out of Competition" și va avea două proiecții în cadrul Festivalului.

http://www.filmfestival.gr/en/section-tiff/section/992

Credit foto thessaloniki: © nedomacki