ICR, partener al Festivalului Internațional de Teatru Interferenţe 2016

ICR, partener al Festivalului International de Teatru Interferente 2016 ICR, partener al Festivalului International de Teatru Interferente 2016

În perioada 24 noiembrie – 4 decembrie 2016 va avea loc, la Cluj, cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Interferenţe organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

Tema celei de-a cincea ediţii a Festivalului este „Odiseea Străinului". Festivalul își propune să ofere, și de această dată, prin producțiile unora dintre cele mai puternice trupe ale scenei internaționale, o largă posibilitate de abordare a acestui subiect extrem de bogat și să creeze un spațiu pentru dialogul dintre artiști, culturi și comunități.

Ce experiență ne poate oferi teatrul în ceea ce privește condiția emblematică pentru timpurile noastre -- cea a străinului? Aceasta este una dintre principalele întrebări formulate de producțiile din program, reluate şi de evenimentele conexe care alcătuiesc programul off al Festivalului.

Din program fac parte spectacole semnate de artiști precum: Tomaž Pandur, Armin Petras, Lisa Nielebock, Andriy Zholdak, Frank Hoffmann, Declan Donnellan, Michal Dočekal, Gábor Tompa, Helmut Stürmer, Jaram Lee, Andrei Șerban, Yuri Kordonsky, Kim Hyuntak, Viktor Bodó, Szabolcs Hajdu, Gavriil Pinte și Jarosław Fret.

Anul acesta, Festivalul va găzdui douăzeci de trupe din paisprezece țări precum: Germania, Luxemburg, Irlanda, Rusia și Regatul Unit, Slovenia, Macedonia, Coreea de Sud. Co-organizator: Fundația Corvineum.

Prima zi de festival va debuta, joi, 24 octombrie, ora 16.00, în Sala Studio, cu spectacolul This Beach din Irlanda, textul și regia: Feidlim Cannon și Gary Keegan. Spectacolul se va juca și de la ora 22.00.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc la ora 19.00, cu spectacolul Faust de Goethe, ultimul semnat de cunoscutul regizor Tomaž Pandur,  o coproducție a Teatrului Național Dramatic Sloven din Ljubljana și a Festivalului de la Ljubjana.

„Un om suspendat între cer și pământ, care încearcă să găsească adevărul și sensul propriei existențe. Tocmai acesta este scopul teatrului: de a vorbi și de a pune întrebări despre problemele cele mai importante ale existenței umane. Goethe a îndrăznit să afirme că lupta dintre bine și rău propulsează omenirea și îi dă o credință nestrămutată în viitorul său. " Tomaž Pandur.

Un debut în forță, o temă incitantă și o serie de provocări teatrale sunt ingredinetele pe care se bazează cea de a V-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe.

Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca.

Parteneri principali: Uniunea Teatrelor din Europa, Institutul Cultural Român, UNITER, Fundația Bethlen Gábor, Guvernul României - Departamentul pentru Relații Interetnice.

Parteneri: Casa TIFF, Casa Tranzit, Casino Centru de Cultură Urbană, Goethe Zentrum | Deutsches Kulturzentrum Klausenburg, British Council, Consiliul Județean Cluj, REACTOR de creație și experiment, Teatrul Național Cluj-Napoca, AITC - Asociația Internațională a Criticilor de Teatru, FestivApp și Toyota. Sponsor principal: MOL România.

Detalii şi programul Festivalului: www.interferences-huntheater.ro