„HAIKU FROM ROMANIA” la Întâlnirile Muzicale Varşoviene

Întâlnirile Muzicale Varșoviene, ajunse la ediție 30, jubiliară, vor avea loc în capitala polonă în perioada 7-13 mai. Festivalul există din 1986, este organizat de Uniunea Compozitorilor din Polonia și se află sub patronajul ministrului Culturii și Patrimoniului Național. Este unul dintre cele mai importante festivaluri care prezintă laolaltă muzică veche și nouă și primul care a abordat această formulă. Însemnătatea sa este demonstrată de interesul major manifestat de artiștii polonezi și străini care își propun proiectele. Manifestarea se bucură în fiecare an de interpreți renumiți, de un repertoriu interesant structurat, de un public tot mai numeros. Potrivit formulei alese, Festivalul prezintă lucrări importante de muzică veche și nouă, promovează piese ale compozitorilor contemporani, create în mare parte special pentru Festival, lucru care-i subliniază semnificația.

ICR Varșovia susţine participarea la Întâlnirile Muzicale Varșoviene cu lucrarea muzicală „HAIKU FROM ROMANIA", bazată pe fotografiile artistului român Andrei Baciu, în data de 10 mai.

Lucrarea „HAIKU PENTRU ROMÂNIA" a fost comandată de Institutul Polonez al Muzicii şi Dansului cunoscuţilor compozitori și interpreți polonezi de muzică contemporană Tadeusz Wielecki (directorul prestigiosului Festival Internaţional de Muzică Contemporană „Toamna Varşoviană", cea mai mare manifestare de gen din Europa Est-Centrală), Ryszard Latecki (vicepreşedintele Asociaţiei Poloneze de Muzică Contemporană), Szabolcs Esztenyi şi Hubert Zemler. Piesa reprezintă o incursiune în spaţiul minimalist al fotografiei poetice din ciclul „Winterly Haiku" de Andrei Baciu. „Poet al fotografiei", el creează imagini extrem de subtile, cu un puternic mesaj poetic. Sunt surprinse pustietatea şi tăcerea, expresia şoaptei şi a mişcării minimale, vastitatea peisajului de iarnă şi strigătul păsărilor care conduce atenţia la „aici şi acum". Fotografiile lui Andrei Baciu reprezintă sursa creatoare pentru partiturile de muzică contemporană ale lucrării mai sus menţionate.

Publicul polonez va avea prilejul să asculte „HAIKU FROM ROMANIA" în cadrul ciclului de concerte - expoziţii cu titlul Partituri Fotografice, incluse în programul Întâlnirile Muzicale Varșoviene, în data de 10 mai, de la ora 19.00, în Studioul de concerte al Radioului Polonez (Al. Niepodległości nr. 77/85).  Intrarea  este liberă.

Provocarea pe care o adresează artiştilor invitaţi organizatorii Partiturilor Fotografice este aceea a căutării relaţiei dintre imagine şi sunet, dintre fotografie şi muzica contemporană, a întâlnirii creatoare dintre fotografi şi muzicieni în cercul muzicii contemporane. În timpul fiecărui concert, publicul descoperă fotografiile - partituri, interpretate, la un anumit moment, de muzicieni. Seria Partiturilor Fotografice are deja tradiţie şi un public consacrat. Fiecare concert-expoziție este o premieră, scopul Partiturilor Fotografice fiind crearea de opere muzicale noi, inspirate de fotografie.