Geografia tradiţiilor/ Paralele culturale româno-americane: Sf.Andrei, Ziua Mortilor vs. Halloween

Episodul cu numarul 6 al seriei, realizat in colaborare cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, are ca tema una dintre cele mai importante sărbatori americane, Halloweenul, vazuta in paralel cu sarbătoarea românescă, Ziua Sf.Andrei (si Ziua Mortilor), si va fi difuzat pe data de 30 noiembrie, pe canalele de socializare ale ICRNY si MET, odata cu cu sarbatoarea Sf.Andrei.

Sărbătoarea de Halloween este atribuită americanilor, chiar dacă originile ei sunt europene. Denumirea sărbătorii este prescurtarea de la “All-hallow-evening”, mai exact, ziua tuturor sfinților. În ciuda faptului că este o sărbătoare păgână, sărbătoarea a fost acceptată de biserica catolică și protestantă, pe motiv că, în aceste culte, ziua tuturor sfinților se sărbătorește pe 1 noiembrie.Halloween este o sărbătoare importantă care generează încasări record pe continentul american, surclasând ziua de Sfântul Valentin.Sărbătoarea Sfântului Andrei este una foarte importantă pentru români și cu acest prilej sunt respectate o mulțime de obiceiuri și tradiții. În noaptea Sfântului Andrei erau practicate diverse ritualuri menite să protejeze oamenii, animalele şi gospodăriile. Tot de Sfântul Andrei se zice, era timpul benefic să se comunice cu spiritele de dincolo.

Publicul american și diaspora română din SUA vor avea posibilitatea parcurgerii virtuale, prin intermediul prezentărilor noastre online, a unor tradiții românești cu rezonanţe internaţionale, istoricului muzeal, dar și a obiectelor/lucrărilor de patrimoniu realizate manual și aparținând muzeelor partenere în proiect, cu accent pe cateva sarbatori românești care se regăsesc sau pot avea ecouri și în cultura americana.

În acest fel, se vor accentua asemănările dintre sărbatorile prezentate, astfel incât să se realizeaze o conexiune culturală mai stransa intre cele doua culturi, prin sublininierea similitudinilor existente.

Initiaţiva are in vedere colaborarea cu unele din cele mai cunoscute muzee etnografice din România împreună cu care ne propunem să realizăm un proiect cultural inedit, menit să reliefeze profunzimea artei populare românești, care posedă tehnici meșteșugărești transmise din generație în generație, dar care are si ecouri internationale.

Cu ajutorul specialiștilor din muzeelor de etnografie și folclor din diferite zone geografice ale Romaniei, ne propunem deci să contribuim la familiarizarea publicului american și internațional cu elemente definitorii ale culturii noastre tradiționale, cu totul originale, care oglindesc viața tradițională românească, constituind una dintre sursele identității românești și o parte semnificativă a patrimoniului material și imaterial al României, prin realizarea unor paralele culturale si gasirea unor puncte comune de sarbatorire a unor traditii.


Vezi aici.