Generalul Henri Berthelot, omagiat la Academia Română

Generalul Henri Berthelot, omagiat la Academia Romana

Extraordinara personalitate a generalului francez Henri Mathias Berthelot și rolul său fundamental în reorganizarea Armatei Române și victoria românilor în Primul Război Mondial au fost evocate joi, 14 iunie 2018, la Academia Română printr-o serie de evenimente la care au participat membri ai Academiei Române, ambasadori, președintele Institutului Cultural Român, Liliana Țuroiu, ministrul Culturii, alte personalități culturale. Printre aceastea s-a numărat și expoziția "Generalul Henri Mathias Berthelot pe frontul românesc (1916-1918)", organizată de Institutul Cultural Român, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I", Academia Română şi Biblioteca Academiei Române.

În debutul sesiunii omagiale 100 de ani de la Marea Unire. Contribuția Franței și a Misiunii Militare Franceze condusă de Generalul Henri Mathias Berthelot la refacerea, dotarea și instruirea Armatei Române în Primul Război Mondial președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a declarat:"Generalul Henri Mathias Berthelot a fost un om de o mare dăruire sufletească, prieten al românilor, adoptat de România. A dat nume de străzi în România, a dat numele unei comune în judeţul Hunedoara, i s-au ridicat busturi. Dar puţină lume se mai gândeşte la el. Când ne ducem la Radio pe strada Berthelot, nu ne gândim că acest om a fost unul real, care ne-a ajutat să ne facem România şi care a fost alături de noi din primul moment, din 1916, până la făurirea graniţelor României, după Primul Război Mondial. A fost între marii prieteni ai României şi prin marii oameni ca el Franţa a fost alături de noi".

„Avem alături specialiști în măsură să vorbească, aplicat și competent, despre priceperea militară a Generalului Berthelot și dedicația sa față de cauza românilor. În ce mă privește, ca reprezentant al unei instituții culturale, îmi stăruie în minte, din biografia sa, imaginea lui George Enescu cântând la serata de adio pe care Regina Maria i-a oferit-o generalului francez într-o zi a lunii martie 1918, la Iași. Erau zile în care totul părea pierdut pentru cauza României în Marele Război, iar Marea Unire, un deziderat îndepărtat. Generalul avea să revină însă, victorios, în România, în aceeași toamnă. A urmat, așa cum știm, 1 Decembrie, și apoi, iată, un veac de istorie. Deși extrem de utile, eu cred că nu armele aduse de generalul Berthelot au fost cel mai important ajutor, ci spiritul de învingător și suflul de curaj atât de necesare în acel moment al istoriei noastre. El rămâne un model şi pentru noi, cei de azi, pentru că a crezut cu tărie în România. Institutul Cultural Român doreşte să reafirme această credinţă în România, alături de Academia Română, prin proiectele culturale care să reprezinte ţara noastră şi care să ne ajute să consolidăm legături culturale ca aceea cu Franţa, o legătură atât de prezentă şi de vie şi datorită lui Henri Mathias Berthelot”, a declarat Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român

Prezentă la eveniment,doamnaMichele Ramis, ambasadorul Franţei la Bucureşti, a evocat personalitatea generalului francez, contribuţia militară, politică şi umană a acestuia la victoriile de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz ale soldaţilor români.

Au mai vorbit despre generalul Berthelot și felul în care acțiunile lui au influențat destinul României academicianul Victor Voicu, academicianul Răzvan Theodorescu și prof.univ.dr. Aurel Ardelean, preşedinte-rector al Universităţii de Vest "Vasile Goldiş" din Arad.

La finalul sesiunii, în Aula Academiei Române, a fost lansat întregul poştal "General Henri Mathias Berthelot", emis de Romfilatelia.

A fost conferită medalia de argint cu acelaşi nume ambasadorului Franţei, precum şi directorului Institutului Francez din Bucureşti, Christophe Gigaudaut, președintelui Institutului Cultural Român, Liliana Țuroiu, prof. univ. Jean Claude Dubois şi unor personalităţi din lumea academică. Academia Română a decernat, pentru prima dată, Premiul "General Henri Mathias Berthelot" profesorului Jean-Noel Grandhomme, istoric al Marelui Război, autor al unei biografii a generalului Berthelot. Premiul a fost iniţiat conform dorinţelor testamentare ale generalului francez şi atribuit unei lucrări ştiinţifice dedicate primei conflagraţii mondiale şi unirii tuturor românilor.

In Cupola de sticlă a Bibliotecii Academiei Române, a fost vernisată expoziţia omagială "Generalul Henri Mathias Berthelot pe frontul românesc (1916-1918)", organizată de Institutul Cultural Român, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I", Academia Română şi Biblioteca Academiei Române. Din partea Institutului Cultural Român a participat domnul vicepreședinte Mirel Taloș.

Directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberländer-Târnoveanu, a vorbit despre importanța generalului Berthelot in istoria României. :

Cinstim memoria unui om providențial pentru România. În momente critice, acest străin a fost mai român decât românii. Mă bucur că cineva a revenit asupra importanței uriașe pe care generalul Berthelot a avut-o probabil în cel mai critic moment din istoria noastră modernă. În cazul generalului Berthelot pot spune că o faptă face nu cât un milion de cuvinte, ci mult mai mult. A fost omul care a crezut în forţa românilor de a renaşte în condiţiile cele mai critice din toamna şi iarna anului 1916 şi 1917. Cu toate acestea, la judecata istoriei sunt atât de puţine lucruri care au mai rămas în ţară. Cele mai multe sunt în colecţia Muzeului Naţional de Istorie".

Organizată de Institutul Cultural Român în parteneriat cu MNIR, Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I", Academia Română şi Biblioteca Academiei Române , expoziţia reuneşte fotografii ale generalului Berthelot şi ale membrilor Misiunii Militare Franceze, câteva obiecte care au aparţinut generalului: bicornul şi epoleţii, revolverul Smith&Wesson, bastonul, dar şi un meniu de la dineul ţinut cu prilejul Încoronării din 15 octombrie 1922, de la Alba Iulia, ce poartă semnătură lui Henri Berthelot. Toate aceste piese se afla în patrimoniul MNIR. Alături de acestea, sunt expuse în premieră actul prin care statul român dăruia generalului Berthelot moşia de la Fărcădinu de Jos, judeţul Hunedoara şi fila testamentară prin care generalul dona această moşie Academiei Române.

Expoziţia, care va fi deschisă până în data de 25 iunie, cuprinde şi articole selectate din periodice româneşti, aflate în patrimoniul Bibliotecii Academiei Române, dedicate generalului Henri Berthelot.