Filmul „Reconstituirea” de Lucian Pintilie a avut premiera în China

Filmul „Reconstituirea” în regia lui Lucian Pintilie a fost prezentat în premieră în China la Festivalul Internațional de Film de la Beijing, eveniment la care ICR Beijing a fost partener.

Pe 21 aprilie, la Arhivele de film din China a avut loc prima proiecție a filmului „Reconstituirea”, urmatată de o sesiune de întrebări și răspunsuri. Pe 23 aprilie,  a avut loc un simpozion dedicate operei artistice a regizorului Lucian Pintilie, urmat apoi de proiecția aceluiași film, la Academia de Film din Beijing.

Cu această ocazie au fost invitați la Beijing domnul Mihai Fulger, director adjunct al Arhivelor Naționale de Film și domnul Andrei Gorzo, profesor la UNATC.

Pe 21 aprilie, sala de cinematograf a Arhivelor de film din China a fost plină, publicul chinez având ocazia să vizioneze pentru prima dată un film al marelui regizor român, film apreciat la nivel mondial atât de critici, cât și de public. Proiecție primită foarte bine de publicul participant, în marea lui majoritate foarte tânăr. Sesiunea de întrebări și răspunsuri de la finalul proiecției, a fost un moment de interacțiune între invitații români, specialiști în domeniul cinematografiei și publicul, care a dorit să afle cât mai multe informații despre film și regizorul său.

Pe  23 aprilie, la Academia de Film din Beijing au avut loc două evenimente – Simpozionul Lucian Pintilie și cea de a doua proiecție a filmului „Reconstituirea”. În cadrul simpozionului au prezentant păreri despre activitatea artistică a regizorului Lucian Pintilie (1933-2018) dr. Mihai Fulger, dr. Andrei Gorzo, dr. Wang Yao – Academia de Film din Beijing și dr. Wang Wenbin – Facultatea de Arte a Universității din Wuhan, specialist în filmele est europene. La sfârșitul simpozionului a avut loc o discuție liberă între specialiști și public. Înaintea proiecției filmului, în Sala Mare de Cinematograf a Academiei, au fost proiectate două scurte-metraje realizate de studenți ai UNATC din diverse promoții. După terminarea proiecției a avut loc o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Parteneri ai ICR Beijing în organizarea acestui eveniment au fost Academia de Film din Beijing, Arhivele de Film din China, iar din România au fost Centrul Național al Cinematografiei, Arhivele Naționale de Film și DACIN SARA.