Filme românești la Festivalul Millennium Docs Against Gravity 2020

„Colectiv”, r. Alexander Nanau, „Trenul regal”, r. Johannes Holzhausen, și „Lemn”, r. Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst, Ebba Sinzinger sunt cele trei coproducții cu România care vor fi prezentate la cea de-a 17-a ediție a Festivalului Millennium Docs Against Gravity, cea mai mare manifestare dedicată filmelor documentare din Polonia, organizată simultan în cinematografele din șapte orașe (Varșovia, Wrocław, Gdynia, Katowice, Poznań, Lublin, Bydgoszcz), în perioada 4-18 septembrie. Din 19 septembrie până în 4 octombrie, spectatorii vor putea viziona filmele în variantă online.

COLECTIV, regia Alexander Nanau/România, Luxemburg/2019/109 min. - Secțiunea „Czwarte Oko” (Al Patrulea Ochi)

„Colectiv” este un documentar observațional care spune povestea primului an de după incendiul din clubul bucureștean Colectiv, din 30 octombrie 2015, în care au murit 64 de persoane. Filmul urmărește cu egal interes autorități și jurnaliști, într-o interacțiune permanentă de căutare și expunere a adevărului. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj și responsabilitate individuale.
Filmul îi are ca protagoniști pe Narcis Hogea, tatăl lui Alex Hogea, una dintre victimele care și-au pierdut viața în urma incendiului, Cătălin Tolontan, Mirela Neag și Răzvan Luțac, echipa de jurnaliști de investigație de la Gazeta Sporturilor, Camelia Roiu, medic la Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din Capitală, Mariana Oprea (Tedy), unul dintre supraviețuitorii incendiului, și Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății. Efortul de producție a fost unul amplu, constând în 14 luni de filmare și 18 luni de montaj, implicând peste 60 de oameni din echipa extinsă, din cinci țări și nouă naționalități.

Documentarul este o producție România-Luxemburg și a avut premiera la ediţia din 2019 a Festivalului de Film de la Veneţia.

Proiecții la Varșovia:

4.09., ora 15.45 – Cinematograful Atlantic, sala B
5.09., ora 17.00 – Kinoteka, sala 4
8.09., ora 17.30 – Cinematograful Muranów, Sala Gerard
11.09., ora 13.15 – Kinoteka, sala 7
12.09., ora 11.45 – Kino Atlantic, sala A


TRENUL REGAL (The Royal Train), regia Johannes Holzhausen/Austria, România/2019/92 min. - Secțiunea „Bani și Putere”

Ea este Custodele Coroanei unei monarhii care a încetat să mai existe: Margareta a României. Principesa face lobby, de câțiva ani, în Republica România cu toată pompa, pentru o întoarcere a Casei sale în vârful statului. „Trenul regal” joacă un rol important în acest sens. Johannes Holzhausen observă eforturile care se fac în această călătorie în trecut: Margareta călătorește prin țară împreună cu însoțitorii săi într-un tren și este sărbătorită de oameni pentru care familia regală este un important factor de identitate. Pe rutele trenului regal, documentarul THE ROYAL TRAIN face ca faliile istoriei europene din epoca modernă să fie recunoscute și povestește despre ele într-un mod iluminator și detașat.

Documentarul „Trenul regal” este realizat de baronul Johannes von Holzhausen - fiul Arhiducesei Maria Magdalena a Austriei, deci nepot al ASR Principesei Ileana a României și strănepot al Reginei Maria.

Proiecții la Varșovia:

8.09., ora 13.00 – Kinoteka, sala 3
10.09., ora 18.15 – Kinoteka, sala 2
12.09., ora 14.15 – Cinematograful Muranów, sălile Ingrid + Pola


LEMN, regia Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst, Ebba Sinzinger/Austria, Germania, România/2020/97 min. - Secțiunea „Klimat na zmiany” (Climat pentru schimbare)

„Lemn” urmăreşte investigaţiile iniţiate de Alexander Von Bismarck, unul dintre urmaşii lui Otto Von Bismarck şi actualul director al organizaţiei non-guvernamentale Environmental Investigation Agency. Aceste investigaţii au fost desfăşurate în România, Peru, Rusia şi China. Cu ajutorul camerei ascunse, echipa a documentat traseul lemnului, din pădure până în casele noastre.
Regizoarea şi producătoarea Monica Lăzurean-Gorgan a realizat, în urmă cu 10 ani, un scurtmetraj pe tema tăierilor ilegale şi tot ea a fost cea care a semnalat în urmă cu aproximativ 7 ani ONG-ului american Environmental Investigation Agency (EIA) problema tăierilor ilegale de lemn din România. Insistenţa ei l-a adus în România pe Alexander von Bismarck, directorul EIA.
Filmul atrage atenţia asupra legislaţiei deficitare în privinţa protejării pădurilor, precum şi asupra impactului pe care defrişările masive le au asupra mediului.
Filmul este o coproducţie cu Austria şi Germania prin 4 Proof Film (România), WildArt Film (Austria) şi Film Tank (Germania). Documentarul „Lemn” este susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei, Creative Media, Eurimages, Institutul de Film Austriac, Fondul de Film din Viena, Televiziunea ORF, Fondul de Film din Hamburg şi Medienboard Berlin.

Filmul „Lemn” va lupta în competiția pentru Green Warsaw Award, acordat grației Primăriei Varșoviei – un premiu aparte în peisajul festivalier polonez, instituit în 2008 și acordat filmelor cu tematică ecologică.

Proiecții la Varșovia:

4.09., ora 12.00 –Kinoteka, sala 7
5.09., ora 15.45 – Cinematograful Iluzjon, sala Stolica
7.09., ora 18.00 – Cinematograful Atlantic, sala B
11.09., ora 18.15 – Cinematograful Iluzjon, sala Stolica
12.09., ora 15.00 – Kinoteka, sala 4

În perioada 19.09.-4.10., filmul „Lemn” va putea fi vizionat online pe pagina mdag.pl, doar de pe teritoriul Poloniei.

Millennium Docs Against Gravity este singurul festival de film din Europa care se desfășoară simultan în șapte orașe: Varșovia, Gdynia, Wrocław, Katowice, Bydgoszcz, Lublin și Poznań.

Deviza ediției din acest an a Festivalului este “CHECK WHETHER YOU UNDERSTAND THE WORLD AND WHETHER THE WORLD UNDERSTANDS YOU”. Spectatorii vor regăsi în program filme care fac trimitere la cele mai actuale probleme ale lumii contemporane. În fiecare an, organizatorii mizează pe diversitatea temelor, de aceea nu lipsesc producții despre politică, societate, psihologie, știință, sport, artă, arhitectură și modă.

În 2019, Millennium Docs Against Gravity (MDAG) a fost inclus pe lista Celor mai Cool 25 Festivaluri de Film din Lume potrivit „MovieMaker Magazine”. În afară de MDAG, pe listă s-au regăsit doar trei alte festivaluri din Europa: DokuFest din Kosovo, Glasgow Short Film Festival și Skábmagovat din Inari, Finlanda. Restul de 21 au loc în SUA și Canada.