Ficţiunea pROvocării – NOAPTEA PROZEI TINERE ROMÂNEŞTI

25 noiembrie, ora 21.00 Literatură
Locaţie: Literaturwerkstatt Berlin, Knaackstr. 97 (Kulturbrauerei), 10435 Berlin

Ficţiunea pROvocării – NOAPTEA PROZEI TINERE ROMÂNEŞTI

Institutul Cultural Român din Berlin, în colaborare cu Literaturwerkstatt Berlin invită publicul german să descopere tineri autori români de proză contemporană. Cei şase prozatori invitaţi să prezinte imagini fundamentale despre noi şi ţara în care trăim sunt Cosmin Perţa, Dragoş Ghiţulete, Adina Rosetti, Ioana Bradea, Mitos Micleuşanu şi Andrei Ruse. Ilustraţia muzicală este asigurată de „Muzicile lăutăreşti filosofice" create de Mitos Micleuşanu. Întregul eveniment va fi moderat de scriitorul Răzvan Ţupa. Lectura va avea loc în limba română şi germană, iar discuţiile cu publicul în limba engleză.

Proza contemporană reflectă situaţia imaginarului din societatea de azi. Ceea ce succesiunea ştirilor publicate în presă nu reuşeşte să surprindă este tocmai structura de profunzime a actelor pe care le descoperim ca fundamentale pentru imaginea noastră despre noi şi despre ţara în care trăim. În ultimii 20 de ani, proza românească s-a concentrat asupra unor direcţii distincte, autorii care nu au împlinit încă 40 de ani fiind cei care au ocazia să aleagă şi să constituie propriile variante ale acestei imagini. Dacă istoria ficţiunii clasice este legată de imitarea naturii, cea modernă de reconsiderarea referinţelor şi instrumentelor literare în raport cu domeniul estetic, proza contemporană românească are şansa unei adevărate culturi a provocării realităţii, impactul ficţiuniide azi fiind piatra de încercare pentru cei mai noi autori.

Lectura publică de pe 25 noiembrie de la Literaturwerkstatt Berlin, "Ficţiunea pROvocării", îşi propune să aducă în faţa publicului 6 dintre autorii care reprezintă o parte dintre direcţiile identificate:

Ficţiunea istoriei

"Viaţa închipuită a micului N. Ceauşescu" (proză scurtă) de Cosmin Perţa ţese fantasme şi date istorice într-o poveste provocatoare. Cosmin Perţa / poet şi scriitor. Născut în 1982 la Vişeu de Sus, Maramureş. A absolvit Facultatea de Litere, Universitatea „Babes-Bolyai" din Cluj- Napoca. Şi-a continuat studiile la Universitatea Bucureşti, a urmat studii de master în literaratură română contemporană şi ţi-a susţinut doctoratul în literatură cu teza „Fantasticul ca rezultat al interpretării în proza central şi est-europeană". Publicaţii: Zorovavel (poeme, Grinta, Cluj-Napoca, 2002), Santinela de lut (poeme, Vinea, Bucureşti, 2006, prima ediţie, 2010, a doua ediţie), Cântec pentru Maria (poeme, Vinea, Bucureşti, 2007), Întâmplări la marginea lumii (roman, Cartea Românească, Bucureşti, 2007), Bătrânul, o divină comedie (poeme, Charmides, Bistriţa, 2009), Bocete şi Jelanii (poeme, ediţie szamizdat, Biblioteca de poezie, Bucureşti, 2009), Două povestiri (roman, Tracus Arte, Bucureşti, 2010).
"Gluma rusească" a lui Dragoş Ghiţulete despre care Matei Vişniec scria că "reuşeşte să urce pe versantul cel mai dificil al meseriei de scriitor, pentru că reuşeşte să povestească. Are un dar al naraţiunii şi o privire interesantă asupra unor subiecte cu conotaţie istorică. El face parte de altfel din acea generaţie, care a fost puţin marcată de comunism, totuşi suficient de mult pentru a-l păstra în memorie şi a încerca acum să descifreze mecanismele schizofrenizării fiinţei umane prin ideologie şi printr-o anumită practică istorică revoluţionară". Dragoş Ghiţulete s-a născut la 20 martie 1974, la Piteşti. A absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti. Este jurnalist, realizator de emisiuni culturale şi politice la Radio Romania Actualitati. Talk-show-urile găzduite de el, RFI Romania in acea perioada, au fost premiate în 2007 de Reprezentanţa Comisiei Europene în România, iar în 2008 de Clubul Român de Presă. A debutat în volumul colectiv Cartea cu bunici, Humanitas, 2007.
Naraţiunile prezentului
Adina Rosetti "Deadline" (editura Curtea Veche). Autoarea reuşeşte să strângă într-o carte impresionantă un puzzle de poveşti din lumea de azi pornind de la cazuri reale. Născută în 1979, la Brăila. A absolvit în 2001 o facultate economică la Universitatea Româno-Americană, apoi un curs post-universitar de jurnalism la Universitatea București.
Din 2004 a început să scrie reportaje și articole pe teme sociale și culturale la Dilema Veche și, apoi, la Dilemateca. A lucrat doi ani la Time Out, timp în care a bătut Bucureștiul în lung și-n lat încercând să-i descopere secretele și poveștile. Din 2008 este redactor la revista ELLE, unde se ocupă de agenda culturală. A primit premiul "Tânărul Jurnalist al Anului 2007" (secţiunea Cultură).
În 2010 i se publică la editura Curtea Veche romanul de debut, Deadline, bine primit de critică și public, aflat acum la cea de-a doua ediție.


Peisaje narative
"Scotch" (Polirom, 2010), de Ioana Bradea, oferă un adevărat tur de forţă în contradicţiile şi senzaţiile lumii post-industriale româneşti. Ioana Bradea s-a nascut in 1975, la Bistrita. A urmat cursurile Scolii de Muzica si Arte Plastice din Bistrita (vioara) si, mai tirziu, cursurile Facultatii de Limbi si Literaturi Straine, in cadrul Universitatii Bucuresti. Primul sau roman, Bagau, a aparut in 2004, la Editura EST, a obtinut premiul de debut al Uniunii Scriitorilor dinRomania si a fost nominalizat la Premiul "Succesul anului" decernat de Asociatia Editorilor din România in cadrul Tirgului international de Carte organizat de Artexpo in iunie 2005. Al doilea roman - Scotch - a aparut in 2010, la Editura Polirom. Este casatorita si are doi copii.

"Kasa Poporului", a treia carte semnată de Mitos Micleuşanu, este un volum care confirmă o proză provocatoare, dispusă să abordeze motive ce ţin de istoria dictaturilor şi de cruzimile ideologiilor din secolul XX. Mitoş Micleuşanu / nascut în 1972 în Bahcisarai / fosta URSS.
Studii: Liceul de arte plastice "Igor Vieru" din Chişinau.
Academia de arte Visuale "Ioan Andreescu" Cluj Napoca (studii abandonate în anul 4)

Publicaţii:

"Organismecanisme" (proza scurta) 2002 Editura Ziua / București
"Tuba Mirum" (proza) 2004 Editura Pontica / Bucuresti
"Kasa Poporului" (roman) 2008 Editura Polirom / Bucuresti
"Necrotitanium" / (roman) 2010 Editura Cartier / Chisinau

în curs de apariţie: "Trepanoia" (proza) Editura Art / București

Activităţi:

Pictura: www.ermetic.blogspot.com
Fotografie: www.micleușanu.blogspot.com
Grafica: www.lobotomat.blogspot.com
Muzica / video: www.pneumaton.blogspot.com
Poezie www.alteratura.blogspot.com

Alte proiecte "Planeta Moldova", "Febre 39" & Traumart: www.traumart.blogspot.com


Vocile contraculturii
"Dilăr pentru o zi" şi "Soni" de Andrei Ruse sunt două cărţi care au vizat o plajă de cititori din România mai puţin căutaţi de edituri cu produse autohtone. Analizele pe care Ruse le oferă cultului figurii marginalului sunt dinamice şi aruncă perspective inedite asupra lumii româneşti de azi.
Andrei Ruse
s-a nascut pe 16 decembrie 1985, in Bucuresti. A initiat mai multe proiecte online in domeniul cultural, printre care comunitatile Sketche (2006), Rocultura.ro (2008) sau Hyperliteratura.ro (2011) si revista Boomlit (2010), de care se ocupa si astazi. A colaborat si cu alte site-uri si a derulat diverse campanii de promovare pentru carti, fiind invitat la diferite conferinte privind promovarea de carte (Congresul National al Studentilor la Comunicare, Webstock, Webevent etc.).
A organizat mai multe evenimente in Bucuresti, cel mai recent fiind Clubul de Lectura, o intilnire care propune lecturi publice si discutii avind ca subiect cele mai noi carti aparute sau in pregatire pe piata romaneasca si autorii lor.
In 2007 a debutat cu volumul de poezie Black Job la Editura Vinea, in 2008 a publicat romanul Soni la Editura Tritonic, iar in 2011 romanul Dilar pentru o zi la Editura Polirom.
Andrei Ruse este cunoscut pentru primul video-trailer realizat pentru o carte romaneasca. A realizat o serie de videopoeme, videointerviuri, trailere sau diverse clipuri experimentale, inclusiv documentare. Cel mai cunoscut dintre acestea este Poezie. Puterea (2009), la care a lucrat impreuna cu Razvan Tupa si care a fost proiectat in multe orase din Romania, dar si in Republica Moldova (Chisinau), Germania (Berlin) si Cehia (Praga).



Intrarea liberă.
Detalii: www.literaturwerkstatt.org


Ficţiunea pROvocării - brosură