Festivalul Internațional de Teatru din Almada

În perioada 4-18 iulie 2017 se desfăşoară cea de-a 34-a ediţie a Festivalului Internațional de Teatru din Almada (FTA), cea mai importantă manifestare de acest gen din Portugalia. La invitația domnului Rodrigo Francisco, directorul artistic al Festivalului de Teatru din Almada și cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Lisabona, la ediția 2017 a FTA va fi prezentat spectacolul Oameni obișnuiți de Gianina Cărbunariu, în interpretarea actorilor de la Teatrul Național „Radu Stanca din Sibiu” (TNRS). Spectacolul va avea loc duminică, 16 iulie, ora 22.00, pe Scena Mare a Școlii D. Antonio da Costa din Almada (600 locuri).

Oameni obișnuiți, spectacol montat de Gianina Cărbunariu la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, este o producţie originală realizată în cadrul proiectului Be SpectACTive!, co-finanțat prin programul Europa Creativă, în care TNRS este implicat în perioada 2014-2018. Celelalte structuri partenere sunt: Capotrave/Kilowatt Festival Sansepolcro (IT), Bakelit Multi Art Center Budapesta (HU), B-51 Ljubljana (SL), Domino- Perforacije Festival- Zagreb (HR), London International Festival of Theatre (UK), Tanec Praha (CZ), York Citizens Theatre Royal (UK).

Gianina Cărbunariu (1977) este considerată „copilul teribil” al teatrului românesc contemporan. A studiat regie la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București, unde a fost admisă în 1999. Alături de alți trei colegi, a format grupul DramaAcum, care nu doar a adus o infuzie de piese dramatice noi, ci a permis și traducerea în limba română a unor piese europene cu o circulație redusă.

„Mulți whistleblower-i (avertizori de integritate) nici măcar nu știau ce înseamnă cuvântul «whistleblower» înainte de a deveni ei înșiși whistleblower-i. Erau pur și simplu buni angajați care își făceau treaba conștiincios și de aceea li s-a părut normal să vorbească, să atragă atenția superiorilor atunci când au descoperit anumite abuzuri, nereguli în mediul lor de lucru. Aceste abuzuri sau nereguli nu priveau propria persoană, ele aveau însă ca efect un risc major adus oamenilor, interesului public. Ei nu au acționat pentru propriul interes, ci pentru interesul public. Nu au sesizat nereguli care priveau propria persoană, ci nereguli, nedreptăți, corupție și abuz din sistem. Indiferent de background (vârstă, educație, naționalitate, domeniu de lucru), există un model pentru cazurile de whistleblowing. Imediat ce au lansat un semnal de alertă, acești oameni, în loc să fie recompensați în vreun fel de către societate, s-au găsit în această situație absurdă: hărțuiți de angajator, făcuți să arate ca niște criminali în ochii colegilor, izolați de restul angajaților, luptând cu legislația existentă care nu îi protejează destul sau chiar deloc, în imposibilitatea de a-și găsi un nou loc de muncă din cauza faptului că reputația lor a fost distrusă. Acești oameni și-au pierdut carierele, locurile de muncă, uneori chiar familiile și sănătatea, casele, fiind tot timpul sub o presiune extremă. Însă nu au renunțat la cauza lor pentru că aveau siguranța că fac ceea ce este just, că au luat decizia morală corectă într-o situație limită în care au fost puși să aleagă. Proiectul reunește 8 cazuri de whistelbloweri din Italia, Anglia și România, țări europene cu contexte și legislații diferite în ceea ce privește situația avertizorilor de integritate.”(Gianina Cărbunariu).

România va fi reprezentată anul acesta la Festivalul Internațional de Teatru din Almada și de spectacolul Richard al III-lea se interzice de Matei Vișniec, în regia lui Răzvan Mureșan. Spectacolul, în interpretarea actorilor de la Teatrul Național Cluj-Napoca, va avea 5 reprezentații, în sala Experimental a Teatrului Municipal Joaquim Benite din Almada, după cum urmează: marți, 11 iulie (ora 18:00), miercuri, 12 iulie (orele 15:00 și 19:00) și joi, 13 iulie (orele 17:00 și 21:30).

Pentru mai multe informații despre spectacole:

Oameni obișnuiți: http://www.ctalmada.pt/cgi-bin/wnp_db_dynamic_record.pl?dn=db_festivais&sn=festival_2017&orn=511

Richard al III-lea se interzice: http://www.ctalmada.pt/cgi-bin/wnp_db_dynamic_record.pl?dn=db_festivais&sn=festival_2017&orn=499
Pentru achiziționare de bilete: http://www.ctalmada.pt/festivais/2017/bilheteira.html