Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu începe cu spectacole românești

George Mihăiță, Tudor Chirilă, Maia Morgenstern, Rodica Mandache, Marcel Iureș, Horațiu Mălăele, Marian Râlea,Oana Pellea,Pavel Bartoș, Alexandru Papadopol sunt doar câțiva din artiștii pe care îi putem revedea în acest an la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), în cadrul spectacolelor invitate din România.  Aceste spectacole fac parte din Sezonul România-Republica Moldova, realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român (ICR), în calitate de corganizator al festivalului. 

FITS, desfășurat între 14 iunie- 23 iunie 2019, este o celebrare a frumosului, care aduce la un loc mai multe arte ale spectacolului din toate colțurile lumii: teatru, dans, muzică, film, conferințe, lansări de carte, circ contemporan, expoziții și multe altele. Ca în fiecare an, în programul festivalului se găsește o selecție dintre cele mai bune spectacole care se joacă acum pe scenele României, realizată cu multă atenție și dăruire de către organizatori 

Cea de a XXVI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu are ca temă Arta de a dărui. Această amplă sărbătoare a artelor spectacolului propune, în cele zece zile, 540 de evenimente, în 75 de spații de joc, la care vor participa 3300 de artiști și invitați din 73 de țări. "Făcând sinteza temelor ultimelor patru ediții veți înțelege ce face FITS de 26 de ani:Din iubire, cu pasiune, construim încredere pentru a putea dărui!“, subliniază Constantin Chiriac, președintele FITS.

Festivalul de Teatru de la Sibiu reprezintă un dar făcut urbei, țării și lumii de neobositul Constantin Chiriac împreună cu echipa sa. Un dar oferit necontenit de26 de ani. Institutul Cultural Român este onorat să fie, și în acest an, partener FITS și să susțină această amplă sărbătoare a teatrului.ÎnsoțimFestivalul Internațional de Teatru de la Sibiu în această călătorie uluitoare prin lumea artelor spectacolului, cu încredere, iubire și pasiune, primind și dăruind, la rândul nostru.În acest an, calitatea de parteneri ai FITS înseamnă și mai mult decât implicarea în evenimentele care transformă Sibiul, pentru 10 zile din iunie, în capitală a artelor spectacolului. Institutul Cultural Român este organizator, din partea țării noastre, al ediției 2019 a festivalului EUROPALIA, ediție la care România este țară invitată. Este o misiune de diplomație culturală a ICR de cel mai înalt nivel, iar fenomenul teatral întruchipat de Festivalul sibian se va bucura, în programul EUROPALIA, de reprezentarea binemeritată“, transmite doamna Liliana Țuroiu, președintele ICR.

Spectacole românești în FITS!

În prima zi din festival, spectatorii pot vedea "Mihăiță. Reconstituirea unei vieți", o producție a Teatrului de Comedie din București, în care textul, regia și interpretarea poartă semnătura lui George Mihăiță: O oră și... în care îmi rememorez viața, fără cosmetizări, rămânând în fața publicului cel care sunt de fapt: George Mihăiță, actorul de film și de teatru, iubitorul de poezie, tatăl, cel care a creat o revistă pentru adolescenți... omul sincer din spatele rolurilor, cel care spune o poveste în cuvinte și imagini.

"Pescărușul", de A.P.Cehov, în regia lui Andrei Șerban, care speră „că această variantă va fi într-adevăr ultima, cu toate că nu am reușit să dezlegăm motivul pentru care Cehov a numit «comedie» o poveste care se încheie cu o moarte violentă. Am totuși încredere că împreună vom putea (re)descoperi paradoxul că, în teatru, schimbarea continuă este singura constantă. Când acceptăm că nimic nu este definitiv, putem începe să cercetăm”

"In a Forest Dark and Deep", o coproducție ArtEst Foundation & unteatru, de Neil LaBute, în regia Iarinei Demian, cu Tudor Chirilă și Mihaela Sârbu. Povestea din acest spectacol poate părea simplă: doi frați rămân blocați într-o casă, în timpul unei furtuni, însă niciunul dintre cei doi nu este ceea ce pare, iar miza revederii lor nici nu poate fi rostită și, cu atât mai puțin, acceptată.

"Sunt un orb", o producție Asociația Teatrului de Comedie „George Mihăiță”, îl aduce pe scena sibiană pe Horațiu Mălăele într-un tur de forță actoricesc și emoționant, însă nu lipsit de umor, cu un text (improvizat) de același Horațiu Mălăele și colaj din opera unor poeți cunoscuți, în care este vorba despre mine, dar este vorba și despre dumneavoastră, promite protagonistul.

"Before Breakfest", de Eugene O'Neill, în regia Andrei & Andreea Grosu, spune povestea a doi oameni: El și Ea la micul dejun. Nu discută despre anumite lucruri de teamă sau poate pentru că nu știu cum să le pună în cuvinte. Camera se umple de cuvinte nespuse, ce le bântuie mințile de la început până la final. Totul are un sfârșit, dar dar orice sfârșit e un început, nu? Certurile cu partenerul sunt grele, căci nu există câștigător, toată lumea pierde. Sau poate că în zilele cu un mic dejun plăcut se vor salva...

"Așteptându-l pe Godot", de Samuel Beckett, în regia Silviu Purcărete, avându-i în distribuție pe Constantin Chiriac, Marian Râlea, Cristian Stanca, Pali Vecsei, Andrei Văcariu – evident, o producție cu amprenta TNRS. Piesa vorbeşte despre sentimente şi emoţii rămase până acum neexprimate, dar pe care, cu Beckett ca ghid, le putem recunoaşte ca ale noastre.

"Moș Nechifor" este un spectacol marca Teatrul ACT în regia lui Alexandru Dabija, după „Moș Nichifor Coțcariul” de Ion Creangă, cu Ruxandra Maniu și Marcel Iureș. Proza lui Creangă este distilată într-o dramaturgie aluzivă, insinuantă și plină de umor, iar spectacolul prezintă întâlnirea dintre două generații și confruntarea între două feluri de a vedea lumea: unul conservator, ironic-tradiționalist, și unul modern, agresiv în fragilitatea sa.

"Dansul pinguinului imperial" de la Teatrul Municipal Ariel Râmnicu Vâlcea, regia Vlad Popescu, propune povestea tragi-comică a doi bătrâni bufoni care își imaginează Moartea ca personaj drag lor, celebrul explorator Emil Racoviță, de a cărui viață au fost fascinați, pentru a se obișnui mai ușor cu ideea sfârșitului.

"Regulile jocului". Teatrul pentru Copii și Tineret GONG prezintă un spectacol a cărui scenariu și regie îi aparțin lui Yann Verburgh. Printre ruinele casei sale, un băiețel pe nume Oldo își așteaptă tatăl – un mic prinț prins între două lumi aflate în război – împreună cu prietenul său, Aman, cel cu care joacă fotbal, căruia îi spune povestea lui și alături de care începe să se simtă mai puțin singur. Alături de Oldo, Aman visează să schimbe lumea într-un loc mai bun, cu reguli noi, în care amândoi să se bucure de aceleași drepturi, fiindcă, de fapt, Aman este fată.

Evenimente conexe

După ce a găzduit Summitul Uniunii Europene, chiar de Ziua Europei, Sibiul își continuă vocația de gazdă bună a marilor evenimente culturale. Sezonul România-Franța aduce un regal de instituții, artiști și companii care vor prezenta peste 70 de spectacole pe parcursul întregului festival.Théâtre de la Ville-Paris, Théâtre des Bouffes du Nord, Théâtre de Suresnes,Théâtre du Rond-Point,Plasticiens Volants sauCie Aérosculpturesunt unele din cele mai dorite companii de organizatorii de festivaluri din toată lumea.

Parteneriatul strategic Româno-American ilustrează cel mai bine tema de anul acesta, Arta de a dărui. Cadoul pe care FITS il face de trei ani militarilor NATO sunt spectacolele aduse din SUA, chiar în cadrul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”. Parteneriatul strategic dezvoltat cu Republica Populară Chineză, la aniversarea a 70 de ani de parteneriat, dă șansa publicului FITS să vadă spectacole unice, de o calitate și diversitate remarcabile. La final de festival se va derula un alt eveniment de amploare, „Lantern Festival – China în 20 de legende”, în Parcul Astra. Thalia Theater aduce în premieră absolută „Fenomenul Woodstock”, Michael Thalheimer primește o stea pe Aleea Celebrităților, iarHochkant Stelzentanzkunst - Feuer – Percussion, împreună cu Dundu, vor fi vedete spectacolelor în aer liber. Unele din cele mai importante companii de dans vin din Israel, Vertigo Dance Company și Batsheva Dance Company vor aduce marea calitate în fața publicului din lume care vine special să-i vadă.

Biletele pentru FITS 2019 pot fi achiziționate online sau de la Agenția Teatrală din Sibiu (strada Nicolae Bălcescu 17), între orele 11.00- 18.00, iar în timpul festivalului Agenția va fi deschisă zilnic, între 09:00 și 20:00.

Pe site-ul festivalului (www.sibfest.ro) se pot găsi informații despre întregul program și prețul biletelor.