Festivalul Filmului Românesc în Spania ediția a XV-a, 11 mai - 31 decembrie 2025

Cea de-a XV-a ediție a Festivalului de Film Românesc din Spania începe pe 11 mai la Cineteca Madrid, cu proiecția filmului Things We Said Today, în regia lui Andrei Ujică

Institutul Cultural Român și Cineteca Madrid, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, prezintă cea de-a XV-a ediție a Festivalului de Film Românesc Contemporan — un eveniment devenit reper în agenda culturală madrilenă și un punct de întâlnire esențial pentru cinefilii pasionați de cinematograful european.

Festivalul reunește la Madrid o selecție atent curatoriată de șapte producții recente din România, semnate de regizori consacrați, dar și de creatori aflați la început de drum. Proiecțiile vor avea loc în perioada 11 mai – 14 iunie 2025, la Cineteca Madrid.

Filmul de deschidere, TWST – Things We Said Today (2024, 86’), este cel mai recent proiect semnat de Andrei Ujică, prezent la inaugurarea festivalului. Proiecția va avea loc în Sala Plató a Cineteca Madrid.

Evenimentul se va încheia pe 14 iunie, în prezența regizorului Emanuel Pârvu, cu filmul Trei kilometri până la capătul lumii(2024, 105’) — o producție multipremiată la festivaluri internaționale precum Cannes, Sarajevo și Seminci Valladolid. Povestea, plasată într-o comunitate izolată din Delta Dunării, îl urmărește pe Adi, un adolescent care, în urma unui atac homofob, se confruntă cu respingerea familiei și a societății. Proiectul, care abordează teme precum identitatea, apartenența și deșteptarea personală, va rula în cinematografele comerciale din Spania începând cu luna iunie 2025.

Proiecții speciale și pentru întreaga familie

În cadrul secțiunii Cinema în Familie, pe 25 mai, va fi proiectat filmul The Island (2021, 85’), regizat de Anca Damian, în Sala Azcona. Criticul Fabien Lemercier a descris filmul în Cineuropa ca fiind „o operă pentru toate vârstele, surprinzătoare și fascinantă, o creație muzicală, suprarealistă, ecologică și profund umanistă, în care regizoarea își dezvăluie imensa imaginație vizuală și conceptuală, asumându-și fără rezerve unicitatea perspectivei sale”.

Selecția include și:

Nasty (2024, 107’), semnat de Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu și Tudor D. Popescu, documentar biografic care explorează cariera și personalitatea lui Ilie Năstase, primul număr 1 mondial din istoria tenisului modern.

Horia (2023, 108’), de Ana Maria Comănescu, un film inițiatic cu adolescenți în convenția genului road movie despre care criticul de film Dragoș C. Costachel constata: „arareori am ieșit de la un film românesc așa de binedispus”. (Scena9)

The Secret of Pin-Up Island (2024, 107’), de Alecs Năstoiu, descris de curatorii Festivalului de Film Sci-Fi din Boston drept „o combinație inovatoare între Alice în Țara Minunilor, Vrăjitorul din Oz și o fărâmă din Kafka”, este un film care ne invită să ne imaginăm un viitor în care tehnologia I.A. e capabilă să personalizeze tratamentul tulburărilor mentale în funcție de povestea de viață a pacientului.

Anul Nou care n-a fost (2024, 138’), de Bogdan Mureșanu, „un exemplu puternic despre cum cinematografia poate deveni o mașină a timpului care ne teleportează într-o anumită epocă, aducându-ne înapoi în siguranță exact când problemele acelei perioade încep să ne pătrundă în suflet” .(Ștefan Dobroiu, cineuropa.org)

Selecția din acest an a Festivalului de Film Românesc oferă o viziune plurală care conectează generațiile tinere de cineaști cu nume deja consacrate, reflectând imaginarul audiovizual românesc actual. Programul abordează o diversitate de teme, stiluri și genuri, cu lucrări care explorează de la politică și cultură populară până la realismul social și suprarealismul vizual. Prin propunerile regizorilor emergenți, care marchează începutul unor noi traiectorii în cinematografie, și lucrările autorilor deja consacrați, festivalul oferă un portret relevant al cinematografiei românești contemporane.


Andrei Ujică este una dintre figurile de referință ale filmului documentar european, cunoscut pentru abordările sale inovatoare și stilul său unic. Ujică a devenit celebru prin utilizarea materialului de arhivă pentru a crea noi discursuri vizuale, având un impact semnificativ asupra cinematografiei de non-ficțiune. Trilogia sa despre prăbușirea comunismului, care include filmele Videogramele unei revoluții (1992, co-regizat cu Harun Farocki), Out of the Present (1995) și Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu (2010), este emblematică pentru stilul său distinctiv. În cea mai recentă lucrare a sa, TWST – Things We Said Today, Ujică se concentrează pe imaginarul cultural occidental, oferind un portret al unei epoci trecute, dar cu ecouri surprinzător de actuale, chiar dacă între trecutul acelui timp și prezentul nostru există diferențe tehnologice și formale semnificative.

Festivalul nu se oprește la Madrid: pe parcursul anului 2025, selecția de filme va călători și în alte orașe din geografia spaniolă. Cinefilii vor putea să se bucure de această programare la Barcelona, Valencia, Oviedo, Sevilla, Zaragoza, Santander și Palma de Mallorca, datorită colaborării cu instituții culturale de referință precum Filmoteca de Catalunya, Institutul Valencian de Cultură, Primăria din Sevilla și Consiliul Andaluziei, Filmoteca din Zaragoza, Săptămâna Audiovizualului Contemporan din Oviedo și Fundația Municipală de Cultură din Oviedo și Ateneul din Santander.

Programul proiecțiilor – Cineteca Madrid

D, 11.05, 18.00 h – TWST / Things We Said Today, r. Andrei Ujică (2024, 86'), Sala Plató
S, 24.05, 20.00 h – Nasty, r. Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu, Tudor D. Popescu (2024, 107'), Sala Azcona
D, 25.05, 12.00 h – The Island, r. Anca Damian (2021, 85'), Sala Azcona
S, 31.05, 20.00 h – The Secret of Pin-Up Island, r. Alecs Năstoiu (2024, 107'), Sala Azcona
V, 06.06, 19.00 h – Horia, r. Ana Maria Comănescu (2023, 108'), Sala Azcona
S, 07.06, 20.00 h – Anul Nou care n-a fost, r. Bogdan Mureșanu (2024, 138'), Sala Azcona
S, 14.06, 20.00 h – Trei kilometri până la capătul lumii, r. Emanuel Pârvu (2024, 105'), Sala Azcona

Toate filmele vor fi proiectate în versiune originală, cu subtitrări în limba spaniolă.


Pentru mai multe informații:
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN
Plaza del Cordón no 1, 28005, Madrid
Tel: 0034 917 589 566
www.icr.ro/madrid
Facebook: Instituto Cultural Rumano Madrid, Cine Rumano
X: @CulturaRumana
Instagram: institutoculturalrumano