Pictura de Celia Ward; Fotografii de Cristina Rai, Anda Stefan
Festivalul este organizat de Fundatia ProPatrimonio in parteneriat cu ICR Londra si include o expozitie de pictura, masti si covoare oltenesti, concerte si demonstratii de mestesuguri traditionale (un razboi de tesut soseste din Romania in acest scop!). Toate evenimentele, cu exceptia vizitei la Muzeul Horniman, la Muzeul Victoria & Albert si a sesiunilor educative din scoala, vor avea loc in sediul ICR Londra.
PROGRAM
Luni, 6 noiembrie 2006
19.00-22.00 - Lansarea festivalului si vernisajul expozitiei de pictura Celia Ward, impreuna cu expozitia de covoare oltenesti si masti realizate de Elisabeta Murgu si, respectiv, Paul Buta.
Expozitia este deschisa in perioada 7 - 9 noiembrie 2006, intre orele 11.00-18.00. Numarul de bilete este limitat la 100. Pentru rezervari va rugam sa trimiteti e-mail la mail@propatrimonio.com sau sa sunati la 020 74394052.
Marti, 7 noiembrie 2006 Dimineata (ora de confirmat) - Sesiuni educative cuprinzand ateliere de mestesuguri cu copiii dintr-o scoala britanica, sustinute de creatori populari romani. 16.00 - 18.00 - Demonstratii de mestesuguri cu Maria Dinoiu - tesatoare (Polovragi, jud. Gorj) si cu Paul Buta - mestesugar masti, Galati; intrarea este libera; pentru rezervari va rugam sa sunati la 0207 7520134 sau sa trimiteti e-mail la office@icr-london.co.uk. 19.00 - Recital de vioara cu Andrei Gocan si pian cu Daniel Adni Brahms: Scherzo from the "FAE" Sonata Scubert: Violin Sonata in G minor George Enescu: Third Violin Sonata Op 25 in A minor 'dans le caractère populaire roumain' (1926) Henri Wieniawski: Concert Polonaise, Op 4 Numarul de bilete este limitat la 100. Pentru rezervari va rugam sa trimiteti e-mail la mail@propatrimonio.com sau sa sunati la 020 74394052.
Miercuri, 8 noiembrie 2006 Dimineata (ora de confirmat) - Sesiuni educative cuprinzand ateliere de mestesuguri, cu copiii dintr-o scoala britanica, sustinute de catre creatori populari; numai pentru copiii de la scoala; 16.00 - 18.00 - Demonstratii de mestesuguri cu Maria Dinoiu - tesatoare, com. Polovragi, jud. Gorj si cu Paul Buta - mestesugar masti, Galati; intrarea este libera; pentru rezervari va rugam sa sunati la 0207 7520134 sau sa trimiteti e-mail la office@icr-london.co.uk. Dupa-amiaza, vizita la Centrul de Cercetare a Colectiei Muzeului Horniman pentru vizionarea unei selectii de obiecte din colectiile de instrumente muzicale romanesti si de antropologie. Un microbuz va pleca de la adresa 1 Belgrave Square, la ora 13.30. Pentru aceasta vizita sunt disponibile 10 bilete iar acestea vor fi emise in ordinea rezervarii lor cronologice. 19.00 - Prelegere ilustrata 'Om sau mamaliga: mastile si obiceiurile cu masti in nord estul Romaniei' de Sarah Posey; prezentarea filmului De vorba cu capra de Gabriel Hanganu si Adina Bradeanu. Numarul de bilete este limitat la 100. Pentru rezervari va rugam sa trimiteti e-mail la mail@propatrimonio.com sau sa sunati la 020 74394052.
Joi, 9 noiembrie 2006 Dimineata (ora de confirmat) - Sesiuni educative cuprinzand ateliere de mestesuguri, cu copiii dintr-o scoala britanica, sustinute de catre creatori populari; numai pentru copiii de la scoala; 16.00 - 18.00 - Demonstratii de mestesuguri cu Maria Dinoiu - tesatoare, com. Polovragi, jud. Gorj si cu Paul Buta - mestesugar masti, Galati; intrarea este libera; pentru rezervari va rugam sa sunati la 0207 7520134 sau sa trimiteti e-mail la office@icr-london.co.uk Dupa-amiaza, vizita la Muzeul Victoria & Albert pentru vizionarea colectiei Oprescu de broderie si piese de port romanesti. Un microbuz va pleca de la adresa 1 Belgrave Square, la ora 13.30. Pentru aceasta vizita sunt disponibile 10 bilete iar acestea vor fi emise in ordinea rezervarii lor cronologice. 19.00 - Lectura si recital 'Folclorul muzical si traditia muzicala bizantina: rolul lor in formarea scolii romanesti de compozitie' de Ion Minoiu; Numarul de bilete este limitat la 100. Pentru rezervari va rugam sa trimiteti e-mail la mail@propatrimonio.com sau sa sunati la 020 74394052.
CV-uri ARTISTI:
Celia Ward
In perioada celor trei ani de rezidenta in Romania, artista britanica Celia Ward a gasit inspiratia in frumusetea naturii si in cultura populara. In noiembrie 2004 Centrul Cultural Roman din Londra a prezentat o expozitie a Celiei, de acuarele si desene din satul sasesc Malancrav, din apropierea Sighisoarei. Acestea descriu, la un nivel intim si cu un profund respect, peisajul, arhitectura si economia traditionala sustenabila ale unei anumite regiuni a Romaniei rurale. In acelasi timp, Celia a finalizat o serie de picturi sugestive, realizate ca urmare a unei cercetari amanuntite, ce include masti si costume din recuzita obiceiurilor de iarna, prezentate intr-un mod poetic, inconjurate de peisaje magice din diferite zone. Pe langa acestea se numara si studiile efectuate cu ocazia sarbatorilor de Anul Nou, in care mastile traditionale sunt amestecate cu variantele lor moderne, exprimand astfel o extraordinara adaptabilitate. Departe de a reprezenta doar un aspect minor al culturii populare - mastile, retin si redau vitalitatea unei traditii.
Elisabeta Murgu
Elisabeta Murgu s-a nascut in Oltenia si a invatat de mica tesutul covoarelor cu motive traditionale, de la mama si bunica sa. Pana in 1989 ea a lucrat ca geolog, dar peste ani s-a reintors la pasiunea ei de inceputuri. Combinand un simt innascut pentru motiv si culoare, o dragoste profunda pentru traditie, o deschidere catre idei noi si mai presus de toate, o extraordinara memorie a tehnicii nodurilor si un profesionalism fara compromisuri in ceea ce priveste calitatea, Elisabeta a creat si creaza covoare ce sunt oferite ca valoroase cadouri oficiale sau utilizate pentru decorarea cladirilor publice, o parte din ele regasindu-se in colectiile particulare din intreaga Europa si din SUA.
Andrei Gocan
Violonistul Andrei Gocan este castigatorul locului doi in 2001 la concursul international de vioara "Jeunesses Musicales". In 2003, Andrei a fost desemnat semifinalist la "Wieniawski International Violin Competition" in Polonia, iar in 2004 el a fost selectionat sa ia parte in concursul "Yehudi Menuhin Violin Competition" din Londra. In prezent, Andrei Gocan este student la Royal Academy of Music in Londra, unde i-a fost oferita o bursa pentru a studia cu profesorul roman Remus Azoitei.
Daniel Adni
Daniel Adni a inceput sa studieze pianul si compozitia la Haifa unde, la varsta de doisprezece ani a dat primul sau recital. La varsta de saptesprezece ani, Daniel a absolvit Conservatorul din Paris. Dupa debutul sau senzational la Londra, la cea de a nouasprezecea aniversare, Otto Klempere l-a invitat sa deschida sezonul de concerte al orchestrei filarmonice la Royal Festival Hall. De atunci, Daniel a sustinut concerte cu aproape toate orchestrele importante din Marea Britanie si a inregistrat pentru mai multe programe BBC.
Paul Buta
Paul Buta a inceput sa lucreze ca actor in 1988. Pana in 1992 a facut diverse incercari si s-a ocupat indeaproape de cercetarea confectionarii mastilor, de simbolistica acestora, cat si de rolul lor in cadrul ritualurilor ce au loc in comunitatile rurale. In 1992 Paul Buta a avut prima sa expozitie, iar in anii ce au urmat a expus in Franta (Musee de L'Homme, Centrul Cultural din Paris, Marcone), in Chisinau - Republica Moldova, in Viena - Austria, in Venetia - Italia si in Bruxelles - Belgia. Mastile lui Paul Buta pot fi gasite in muzee si in expozitii particulare din toata lumea, de exemplu Musee de L'Homme gazduieste colectia sa de masti folosite in cadrul obiceiurilor de iarna. Anul acesta, in luna iulie, a deschis atelierul "Vatra cu Dor" in comuna Sivita din judetul Galati - un atelier viu, in care sunt realizate demonstratii din mai multe domenii ale mestesugurilor traditionale: ceramica, textile, lemn, impletituri din papura. Lucreaza impreuna cu familia: cei doi baieti si sotia.
Maria Dinoiu
Maria Dinoiu este profesoara la scoala populara de arta din satul Polovragi, jud. Gorj. Maria este membra a Academiei Artelor Traditionale din Romania si a luat parte la numeroase targuri de mestesuguri. Textilele de interior pe care tesatoarea le realizeaza sunt expuse in doua dintre cele mai importante muzee de etnografie din tara: "Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale" Astra Sibiu si "Muzeul Etnografic al Transilvaniei" din Cluj.