FABULAMUNDI MÜNCHEN. LECTURĂ SCENICĂ DIN „TIGRUL SIBIAN” DE GIANINA CĂRBUNARIU

„Fabulamundi. Playwriting Europe“ este un program european dedicat autorilor de teatru, care își propune să creeze un teritoriu comun pentru construirea unei dramaturgii europene, printr-un discurs critic asupra textelor de teatru contemporane. Traducerea textelor şi răspândirea lor este primul pas necesar pentru începerea procesului de cunoaştere şi aprofundare reciprocă între ţările europene participante. Autorii îşi însoţesc peste hotare propriile opere, care vor fi citite şi interpretate pe scenele diverselor teatre europene.
Proiectele Fabulamundi 2014 vor avea loc în 5 țări europene: Italia, Spania, România, Germania și Franța, alcătuind o agendă variată de evenimente, ce cuprinde nu doar piese de teatru și lecturi scenice, ci și ateliere de teatru și scriere creativă, traduceri de texte, dezbateri și discuții între autori și public. ICR Berlin susține două lecturi scenice la Berlin și la München.
Pe 31 mai, la Residenztheater din München, ICR Berlin a prezentat spectacolul „Sibian Tiger” de Gianina Cărbunariu. Piesa „Tigrul sibian” a fost tradusă de Luise Brandsdörfer și a fost prezentată alături de alte două texte contemporane scrise de Lucia Calamaro și Frédéric Sonntag. La sfârșitul serii a aveut loc și o discuție cu cei trei autori moderată de Martin Berg, responsabilul departamentului de Teatru și Dans al Institutului Goethe.

Piesa „Tigrul sibian” pornește de la faptele reale petrecute într-o grădină zoologică: evadarea unui tigru siberian, născut în captivitate, fugit de la grădina zoologică din Sibiu. Acest episod a stârnit multă vâlvă în presă. Nu s-a vorbit neapărat despre „evadarea” în sine – produsă din neglijența unui paznic –, cât despre controversatul deznodământ al poveștii, întrucât, capturată câteva ore mai târziu, felina a fost ucisă cu o armă de foc.

Gianina Cărbunariu regizor, dramaturg şi co-fondator al grupului dramAcum. A obţinut numeroase burse si rezidenţe de dramaturgie la Wiesbaden, Londra şi Valencia, precum şi premii importante, precum Marele Premiu la Concursul National de Dramaturgie al Ministerului Culturii. Piesele sale au fost traduse, publicate şi montate în Germania, Franţa, Irlanda, Polonia, Marea Britanie, Italia. Spectacolele Gianinei Cărbunariu au participat la festivaluri importante din Europa – Wiesbaden (New Plays from Europe), Montreal (TransAmeriques), Moscova (New Drama), Londra (LIFT), Slovacia (Divadelna Nitra) și altele. În martie 2014, Gianina Cărbunariu participă, cu sprijinul ICR Madrid, alături de alţi autori europeni contemporani, la unul dintre proiectele programului „Fabulamundi. Playwriting Europe“ organizat la Teatrul Pradillo din Madrid.