Expoziția „Aurul călător. Solidaritate dincolo de granițe”, prezentată la Wielicka Mediateka

Începând cu 17 septembrie, vă invităm la complexul Wielicka Mediateka din Wieliczka pentru expoziţia foto-documentară cu titlul „Aurul călător. Solidaritate dincolo de granițe", dedicată unui moment important din timpul perioadei Refugiului - găzduirea și securizarea tezaurului polonez de către România.

Ziua vernisajului, 17 septembrie, reprezintă o dată simbolică – în 17 septembrie 1939, primii refugiați polonezi treceau granița polono-română, evacuându-se din fața agesiunii sovietice asupra Poloniei.

Expoziția „Aurul călător. Solidaritate dincolo de granițe" a fost realizată de ICR Varșovia în urmă cu câțiva ani și prezentată deja la Varșovia și Cracovia. Materialele expuse provin de la Arhivele Naționale ale României, Arhiva Ministerului Afacerilor Externe, precum și de la Banca Națională a Poloniei.

Expoziția va rămâne deschisă publicului până în data de 20 octombrie. 

Evenimentul de deschidere va fi completat de proiecția filmului „Trenul de aur”, o producție România-Polonia din anul 1986, al cărei scenariu a fost semnat de Ioan Grigorescu. Acțiunea filmului se petrece în anul 1939, atunci când, de la Varșovia, aurul reprezentând tezaurul polonez pornește în călătoria sa cu trenul spre România.

Marele Refugiu Polonez în România, după declanşarea celui de-Al Doilea Război Mondial, este, în ciuda contextului tragic, unul dintre episoadele cele mai bune ale relaţiilor româno-polone.

În urmă cu 80 de ani, în toamna anului 1939, mii de polonezi, militari şi civili, treceau frontiera de stat dintre România şi Polonia, pe atunci comună, pentru a se salva de la umilinţă şi moarte. Statul român, dar şi cetăţenii obişnuiţi, le-au oferit celor aproximativ 100.000 de refugiaţi, timp de mai mulţi ani, până la terminarea războiului şi chiar şi după aceea, cămine temporare în mai multe localităţi din România şi o viaţă în multe privinţe normală. Mai mult, o parte semnificativă a tezaurului polonez, constând în 3.057,450 kg aur fin în lingouri, a fost conservată în băncile româneşti, fiind restituită integral autorităţilor poloneze la terminarea ostilităţilor. Generozitatea noastră nu a fost lipsită de riscuri, cu atât mai mult cu cât România a fost o perioadă aliata militară a Germaniei.

Evenimentul se înscrie în programul de manifestări dedicat împlinirii, în 2019, a 80 de ani de la Marele Refugiu Polonez în România și a 100 de ani de relații diplomatice româno-polone.