Expoziția „Adrian Preda - Asteroids and Exoglyphs” la Galeria Fundației Arheologia Fotografiei din Varșovia

Expozitia Adrian Preda - Asteroids and Exoglyphs la Galeria Fundatiei Arheologia Fotografiei din Varsovia Expozitia Adrian Preda - Asteroids and Exoglyphs la Galeria Fundatiei Arheologia Fotografiei din Varsovia Expozitia Adrian Preda - Asteroids and Exoglyphs la Galeria Fundatiei Arheologia Fotografiei din Varsovia
 Forumul Artelor Vizuale (România), în parteneriat cu Fundația Arheologia Fotografiei (Polonia), anunță lansarea proiectului Space Series prin expoziția Asteroids and Exoglyphs a artistului Adrian Preda, curatoriată de Ioana Marinescu și Weronika Kobylińska, manager de proiect Alexandra Dumitrescu.

Vernisajul are loc joi, 3 aprilie 2025, la ora 18:00, la Galeria Fundației Arheologia Fotografiei din Varșovia (ul. Chłodna 20). 

Expoziția poate fi vizitată gratuit până în data de 23 aprilie. 

Programul de vizitare: Kontakt - Fundacja Archeologia Fotografii

Asteroids and Exoglyphs

Curatoare: Ioana Marinescu, Weronika Kobylińska

Space Series privește arta contemporană ca pe o experiență accesibilă și transformatoare, promovând dialogul între artiști, cercetători și public. Prin îmbinarea artei, științei și ecologiei, proiectul creează un spațiu imersiv în care publicul poate explora relația umanității cu natura, istoria și cosmosul.

„Expoziția Asteroids and Exoglyphs a lui Adrian Preda sintetizează interesul său pentru spațiul cosmic, dar și pentru teme precum știința, ecologia și politica mondială. Parcursul început în 2015, de la On Heavenly Bodies și până la Bound to Spacetime, aduce noi semnificații și scheme de interpretare pentru lucrări care, acum zece ani, ilustrau frumusețea peisajului contemporan ca gen, în cea mai futuristă variantă a sa.

În această expoziție, artistul abordează inclusiv tema Războiului Rece și oferă o subtilă reflecție asupra actualității acestuia, într-un context geopolitic tensionat. Stilul vizual al lui Preda și metoda ingenioasă de a utiliza simbolurile istoriei pentru a vorbi despre un viitor posibil conferă lucrărilor o relevanță aparte, contondentă chiar, din prisma evenimentelor recente.” precizează curatoarea Ioana Marinescu.

Adrian Preda trăiește și lucrează în București. A absolvit Universitatea Națională de Arte din București cu o diplomă de licență în 2008, finalizând o parte din studii la Universitatea de Arte din Poznań. În 2010, a obținut un masterat, iar în 2023, titlul de doctor, ambele la Universitatea Națională de Arte din București.

Principala sa preocupare artistică este relația dintre oameni și celelalte specii din regnul animal, o legătură esențială care a modelat „animalul uman”, de la utilizarea uneltelor până la manifestările spirituale și artistice. Totodată, explorează natura și cosmosul dintr-o perspectivă mai amplă, fiind interesat de istorie și evoluție, de trecerea timpului și de impactul acesteia asupra ființelor, obiectelor și fenomenelor. Aceste teme se reflectă în lucrările sale realizate în diverse medii, inclusiv pictură, grafică și obiect sculptural, prezentate în expoziții personale și de grup atât în România, cât și la nivel internațional. De-a lungul carierei, a participat la rezidențe artistice și festivaluri de artă, consolidându-și o practică interdisciplinară și o viziune complexă asupra artei contemporane.

Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.