Cu ocazia deschiderii primului lectorat de limba română la Salamanca, Universitatea din Salamanca și Institutul Cultural Român de la Madrid au inaugurat luni, 12 mai, la ora 18.00, expoziția „Arhitecți români creatori de patrimoniu cultural”, realizată în colaborare cu Uniunea Arhitecților din România, în Sala de Juntas a Universității. La ora 19.30, în Aula Minor, a fost proiectat filmul „Reconstituirea” de Lucian Pintilie.
Arhitecţi români creatori de patrimoniu cultural
Coordonator: prof. dr. arh. Cristina Olga Gociman
12 mai - 20 iunie 2014
Edificio de Anayita
Inaugurare: luni, 12 mai, ora 18:00, Sala de JuntasParticipă: Vicente Gonzáles Martín, Decanul Facultății de Filologie, Universitatea din Salamanca; Juan Miguel Valero Moreno, profesor Universitatea din Salamanca, Coordonatorul Departamentului de Limbă, Literatură și Cultură Romanică; Viorica Pâtea Birk, profesor Universitatea din Salamanca; Fernando Sánchez Miret, profesor Universitatea din Salamanca; Ioana Anghel, director al Institutului Cultural Român de la Madrid; Luminița Marcu.
Expoziția prezintă prin imagini şi text parcursul spaţiului construit românesc între 1869 şi 1989, incluzând creaţii de referinţă din aria Neoromânescului, Art-Deco-ului şi Modernismului românesc. Nume precum Ion Mincu – creatorul stilului Neoromânesc, I.D. Berindei – promotorul tendinţelor romantice şi Art Nouveau, Horia Creangă şi Marcel Iancu – exponenţii arhitecturii moderniste, reflectă valoarea istorică, estetică şi culturală a acestui patrimoniu architectural. Expoziţia a deschis în 2012 Bienala Naţională de Arhitectură din Bucureşti, marcând 120 de ani de existenţă a Uniunii Arhitecţilor din România şi a educaţiei universitare de specialitate.
Reconstituirea
r: Lucian Pintilie
Proiecție: luni, 12 mai, ora 19:30, Aula Minor. În română, cu subtitrare în spaniolă.
1968 / România / 106 min. / Ficțiune
Scenariu: Lucian Pintilie, Horia Pătraşcu
Imagine: Sergiu Huzum
Sunet: Andrei Papp
Scenografie: Aureliu Ionescu
Costume: Aureliu Ionescu, Florina Tomescu
Casă de producţie: Film Studio Bucureşti
Cu: George Mihăiţă, Vladimir Găitan, George Constantin, Emil Botta, Ernest Maftei, Ileana Popovici, Nicolae Wolcz
Sinopsis
Este povestea reconstituirii unui banal incident, o bătaie între doi tineri, întreprinsă de Miliţie, care se transformă într-o crimă.
“Este primul film, ca operă de artă, care în ton ironic, maliţios, cinic, ne introduce în infernul românesc, moral şi spiritual, în labirintul băşcăliei, variantă specific românească şi degradată a spiritului balcanic. Pretextul fiind reconstituirea în scopuri ipocrit educative a unui delict minor de către procuratură, miliţie, cu sprijinul unei echipe de cineaţti, Lucian Pintilie propune, în fond, o incursiune în subconştientul românesc colectiv, pe care o realizează cu acelaşi simţ al concretului, al notaţiei minuţioase, al personajelor, al confruntărilor afective, comportamentale, de mentalitate. Construit ca un reportaj, ca un film documentar, ca un film-anchetă, ca un film-dosar de existenţă, ca un film-fapt de cronică, «Reconstituirea», prin valoarea lui estetică, este o epopee, o frescă a infernului moral şi spiritual românesc. Un film cu o densă suprapunere de straturi, cu multiple sensuri şi semnificaţii filosofice.” (Mircea Dumitrescu)
Filmul a fost interzis în România la puțin timp după premieră până la căderea regimului comunist și a fost difuzat din nou în 1990.
Proiecția este realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Societăţii Autorilor Români din Audiovizual (DACIN SARA).