Eveniment dedicat compozitorului, inginerului și arhitectului Iannis Xenakis la 100 de ani de la naștere

Institutul Cultural Român din Berlin organizează, împreună cu Institutul Francez Berlin și Fundația Culturală Greacă, în cadrul EUNIC, joi, 15 septembrie 2022, ora 19.00, un eveniment dedicat personalității compozitorului, inginerului și arhitectului Iannis Xenakis la 100 de ani de la nașterea sa.

Evenimentul are loc la Institutul Francez din Berlin și cuprinde un recital de pian, o conferință și un moment în care se vor citi câteva fragmente din opera lui Panait Istrati.

Muzica lui Iannis Xenakis va fi interpretată de pianistul grec Ermis Theodorakis, care l-a cunoscut și l-a descris drept „interpretul ideal al muzicii sale”.

Concertul va dura aproximativ 50 de minute, fiind urmat de o prelegere a pianistului Ermis Theodorakis, având ca subiecte principale compozițiile lui Xenakis, dar și aspecte din viața sa.

În continuarea evenimentului, Ernest Wichner traducător, poet, prozator și director la Literaturhaus Berlin, născut la Zăbrani, județul Arad-România, va prezenta câteva fragmente din romanele „Nerantula” şi „Kyra Kyralina”, de Panait Istrati. Acesta va prezenta publicului atmosfera orașului Brăila, locul natal al lui Xenakis și al lui Panait Istrati. Concertul face parte din „Luna muzicii contemporane din Berlin” : www.field-notes.berlin

Program:

Iannis Xenakis: „Six Chansons” (1950)

Iannis Xenakis: „Herma” (1962)

Iannis Xenakis: „Evryali” (1973)

Iannis Xenakis: „Mists” (1980)

Iannis Xenakis: „à r. - Hommage à Ravel” (1987)

Ermis Theodorakis, pian

Intrarea la eveniment este liberă. Rezervări: anmeldung@rki-berlin.de

Născut pe 29 mai 1922 la Brăila dintr-un tată grec și o mamă franțuzoaică, Iannis Xenakis a trăit în România până în 1932, când, împreună cu mama sa, s-a mutat în Grecia. În 1947 va emigra ilegal la Paris, după o activitate revoluționară care îl va marca atât psihic cât și fizic, fapt care i-a influențat întreaga viață artistică. Va fi angajat de celebrul și inovatorul arhitect Le Courbusier. Colaborarea dintre Le Courbusier și Xenakis a fost fructoasă pentru vizionarii artiști, limitele dar și punctele comune ale celor două arte, muzica și arhitectura, fiind de cele mai multe ori în osmoză. După anul 1959 Iannis Xenakis se va dedica definitiv muzicii, reluând studiul muzical și compoziția începute în 1950, cu doi dintre cei mai mari compozitori ai secolului XX: Darius Milhaud și Olivier Messiaen. Iannis Xenakis va înceta din viață pe 4 februarie 2001 la Paris.