Dosarele Securităţii şi memoria exilului românesc

De aproape 15 ani, secretele întunecate ale comunismului sunt scoase la lumină de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), instituţia-custode a acestei teribile istorii a supravegherii, represiunii şi suferinţei umane.

Istoricul Denis Deletant, autoritatea supremă în spaţiul anglo-saxon în istoria comunismului românesc, şi Dinu Zamfirescu, fost preşedinte al Institutului pentru Memoria Exilului Românesc şi actual membru al Colegiului CNSAS, vor discuta la Londra despre  rolul şi activităţile CNSAS în tranziţia politică din România, precum şi despre schimbările aduse în viaţa tuturor generaţiilor din România de această instituţie a memoriei şi identităţii naţionale.

Organizat de Uniunea Liberală Româno-Britanică, evenimentul se desfăşoară sub patronajul E.S. Dr. Ion Jinga, Ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Londra.

Discuţia va fi moderată de Iolanda Costide, unul dintre liderii comunităţii româneşti din Londra.

Dennis Deletant este, în prezent, Ion Raţiu Visiting Professor of Romanian Studies, la Georgetown University şi Emeritus Professor la Şcoala de Studii Slavone şi Est Europene, din cadrul University College, Londra. În 1990 a fost numit în conducerea Fondului de Know-How pentru Europa Centrală şi de Est, înfiinţat de guvernul britanic, iar în 1995 a primit Ordinul de Ofiţer al Imperiului Britanic pentru serviciile aduse în cadrul acestei instituţii. Este autorul a numeroase monografii şi studii dedicate istoriei recente a României, printre care: „Ceauşescu şi Securitatea: represiune şi dizidenţă în România, 1965-1989" (Londra; New York, 1996), „România sub regimul comunist" (Bucureşti, 1998), „Teroarea comunistă în România: Gheorghiu-Dej şi statul poliţienesc, 1948-1965" (Londra; New York, 1999) şi „Ion Antonescu. Aliatul uitat al lui Hitler" (Londra; New York, 2006).

Dinu Zamfirescu, fost deţinut politic, a fost arestat de Securitate de mai multe ori, prima oară în 1945, în timpul unui miting de susţinere pentru Regele Mihai I de România. Figură remarcabilă a exilului românesc, Dinu Zamfirescu devine preşedinte al Institutului Naţional pentru Memoria Exilului Românesc (INMER), din 2003 până în 2010, când INMER fuzionează cu Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului în România, într-o nouă instituţie: Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). A publicat numeroase studii şi articole dedicate istoriei recente a României şi, în prezent, îndeplineşte funcţia de preşedinte al Comitetului Ştiinţific al IICMER.

Când: joi, 13 iunie 2013, 7 pmUnde: Institutul Cultural Român, 1 Belgrave Square, Londra SW1X 8PH.

Intrarea este liberă. Vă rugăm să confirmaţi participarea până la data de 10 iunie, la numărul de telefon 020 7609 9888 sau la adresa de e-mail contact@nta16architects.co.uk.