Dezbatere despre exilul literar românesc şi opera lui Vintilă Horia
În sala de conferinţe „Marian Papahagi" a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia va avea loc joi, 5 noiembrie, o dezbatere despre exilul literar românesc, urmată de lansarea recentei traduceri în limba italiană a romanului lui Vintilă Horia, Cavalerul resemnării (Il Cerchio, 2009). Manifestarea este organizată în parteneriat cu Asociaţia Culturală „Il Cerchio" din Rimini.
Nume de referinţă pentru exilul literar românesc, Vintilă Horia este unul din cei mai cunoscuţi scriitori români în Italia. Printre operele sale traduse în italiană se numără: Dumnezeu s-a născut în exil (Dio è nato in esilio), O femeie pentru apocalipsă (La donna dell'Apocalisse), Scrisoarea a VII-a (La settima lettera), Jurnalul unui ţăran de la Dunăre (Diario di un contadino del Danubio).
Ediţia italiană a romanului Cavalerul resemnării (Il cavaliere della rassegnazione) - care face parte, alături de Dumnezeu s-a născut în exil şi Persecutaţi-l pe Boetius, dintr-o trilogie romanescă "a exilului" – beneficiază de o Prefaţă semnată de Franco Cardini, unul din cei mai importanţi istorici şi eseişti italieni de astăzi. Despre caracteristicile, reprezentanţii şi importanţa exilului literar românesc, precum şi despre activitatea şi opera lui Vintilă Horia vor vorbi Adolfo Morganti, profesor la Universitatea din San Marino şi consulul onorific al României în Republica San Marino şi Oana Pughineanu, cronicar literar, prozatoare şi eseistă, actualmente bursier "Vasile Pârvan" la Accademia di Romania din Roma.
"[Exilul] nu este în fond decât o luptă mai dură decât o alta, mai atrăgătoare şi mai directă, dar de sfârşitul căreia depinde tot ce este mai omenesc în om."
„În mod conştient sau inconştient, propter imbecilitatem, vreau să spun datorită slăbiciunii care e legată de acumularea anilor pe umerii exilului, vechi rezistenţe creatoare, demne de a fi date de exemplu peste secole, se clatină în furtuna degradantă şi ameţitoare. Unii se lasă cumpăraţi, alţii vor să creadă că a fi naţionalist înseamnă a colabora cu infernele de dincolo de frontierele cu răul."
Vintilă Horia