DE LA EDITH PIAF LA MARIA TĂNASE

Avand in vedere similitudinile dintre muzica Mariei Tanase si sansoneta, muzica traditionala franceza, mezzosoprana Liliana Bizineche a ales sa interpreteze, impreuna cu cativa muzicieni ai Orchestrei de Camera São Carlos, piese din ambele culturi, dand o nota de originalitate muzicii de sorginte populara. Din repertoriu fac parte cele mai cunoscute melodii interpretate de Edih Piaf, printre care: La vie en rose, Paris, Milord, Sous le ciel de Paris, Hymne a l'amour, Non, je ne regrette rien, Plus beau que tes yeux, Les amants d'un jour, A quoi ça sert l'amour, si piese care i-au adus faima Mariei Tanase: Bun ii vinul ghiurghiuliu, Lelito carciumareasa, Ciuleandra, Aseara ti-am luat basma, Tudorito nene, Marie si Marioara, Cat ii Maramuresul, Ma dusei sa trec la Olt, Trenule masina mica. "Ideea acestui spectacol am avut-o dupa ce am cantat prima oara cantecele Mariei Tanase cu ocazia ziliei nationale a României, in 2006, la Lisabona. Succesul imens la public ne-a inspirat pe noi, muzicieni de formatie clasica, sa mergem mai departe inspre alte taramuri muzicale si am gasit ca o alta "privighetoare", de data asta a Frantei, Edith Piaf, este ideala pentru a fi pusa in lumina, alaturi de cea care era numita "privighetoarea Carpatilor", Maria Tanase. Este cu siguranta, pentru mine, indrazneata alegerea si interpretarea acestui repertoriu, dar sunt sigura ca avand alaturi, pe scena, straluciti muzicieni, membrii ai Orchestrei din Lisabona, vom crea impreuna o seara de neuitat!". (Liliana Bizineche)

Absolventă a Conservatorului din Cluj, Liliana Bizineche a studiat canto cu Valentina Cretoiu, Ileana Cotrubas, Regina Reznik şi Elizabeth Schwarzkopf. A primit numeroase premii la concursurile internaţionale de canto de la Atena, Barcelona, Leipzig, Geneva, Rio de Janeiro, Budapesta şi Paris. La Paris a obţinut cumulat Premiile Gulbenkian şi Alice Tully pentru cea mai bună interpretare a muzicii franţuzeşti. 

Liliana Bizineche şi-a început cariera internaţională în rolul lui Charlotte din opera „Werther" de Massenet la Teatrul Naţional Sao Carlos din Lisabona, alături de faimosul tenor Alfred Kraus. Ca urmare a succesului obţinut cu acest rol a primit numeroase invitaţii, atât ca interpretă de operă cât şi din repertoriul simfonic (lieduri din şcolile franceză, germană, italiană, rusă) cântând în Finlanda, Olanda, Franţa, Monte-Carlo, Anglia, Turcia, Austria, Elveţia, Portugalia (unde s-a stabilit din 1988), Cehoslovacia, Italia, Israel, Argentina şi Brazilia. 

Muzicienii (Laurentiu Ivan Coca – vioara, Ceciliu Isfan – viola, Igor Ciobotari – acordeon, Etienne Lamaison – clarinet, Jorge Carreiro - contrabas) fac parte din orchestra de camera a Operei São Carlos din Lisabona, si in decembrie 2006, de ziua nationala a României, au sustinut un concert de gala la Muzeul Trasurilor din Belém.