"De caruță" - Expoziție personală Eugen Raportoru la ICR Londra

Eugen Raportoru, unul dintre cei mai importanți pictori români, expune la RCI Londra pentru a doua oară o expoziție personală prezentând și sărbătorind bogata cultură a comunităților transnaționale de etnie rromă. “De Căruță” cu trimitere literară la opera omonimă a lui J. Kerouac, având o traducere puternică cu o încărcatură emoțională în limba română, „De căruță” ce emite deprimarea totală a unui individ lăsat în urmă și, de asemenea, arată mijloacele ancestrale de transport pentru rromi. Un vehicul metalic și ansamblul de 15 lucrări sunt reprezentări ale bărbaților și femeilor de etnie rromă, mame, familii, indivizi care au îndurat mult timp sclavia și multiple forme de agresiune de-a lungul călătoriilor lor europene.

„De Căruță” îl prezintă pe Eugen Raportoru în propriul său moment de vindecare emoțională unde trage acest vehicul, ce deține o întreagă istorie în resturi de metal învinețite, contaminate și colorate, ce însumează un mijloc de transport simbolic pentru rromi. Căruța este casa, memoria colectivă, amintirea unui trecut secular fugar. Raportoru a legat baloane cu aer alb, galben-albastru de căruța sa de vis, pe care a construit-o cu ajutorul prietenului său Valeriu Lazăr, un artist lucrător în metal. Căruța este un confident pentru toate speranțele și proiecțiile strămoșilor săi.

Pânzele luminate sunt reprezentări ale unor personaje de etnie rromă, ale mamelor tinere sau bătrânilor rromi. Oameni care, în ciuda moștenirii lor culturale au îndurat mult timp sclavia și agresiunea de-a lungul călătoriilor lor europene. Stilul pictorului ce folosește o gamă largă de gri este adesea nuanțată în culoarea roz pentru a arăta modul în care este privită femeia rromă în zilele noastre. Statutul ei, prezența și imaginea corporală sunt prezentate dintr-o perspectivă personală. Abordând astfel de teme, Raportoru deschide o cale de discuție asupra actului vindecării.

Eugen Raportoru este un artist vizual apreciat și singurul artist român de origine rromă care și-a expus lucrările la Academia Regală de Arte, Palatul Parlamentului, Art House, Gold Art și la Vatican sub egida UNESCO. Mentorii săi au fost Mihai Cizmaru și Ion Brodeală, urmați de Corneliu Baba și Marcel Bunea, ale căror ateliere le-a frecventat aducând mereu lucrările sale spre evaluare. Eugen Raportoru a ilustrat mai multe cărți precum Dicționarul trilingv româno-maghiar-rrom (Editura Vanemonde, 2001); un volum de texte biblice în limba rromani, publicat de Fundația PROVIDENTA (2002); un cititor pentru copiii rromi la Editura Vanemonde (2001); istoria și tradițiile poporului rrom și Ghidul educațional civic, ambele ediții ale A.M.M. (2004). Lucrările sale pot fi găsite în colecții private din Elveția, Suedia, Franța, Germania, Italia, Țările de Jos, Spania, SUA și Canada.

Vernisajul va avea loc în prezența artistului și a invitaților săi joi 24 martie 2022, ora 19:00 la Institutul Cultural Român, 1 Belgrave Square, SW1X 8PH

Când: 24 martie 2022, ora 19:00 intrare gratuită.

Unde: Institutul Cultural Român din Londra,  1 Belgrave Square, SW1X 8PH

Expoziția continuă până pe 21 aprilie 2022, de luni până vineri, între orele 10.00 – 17.00.