Criticul de artă Irina Cios la Festivalul Internațional de Fotografie de la Łódź

ICR Varşovia susţine prezenţa curatoarei și criticului de artă Irina Cios, în zilele de 14 și 15 iunie, la Festivalul Internaţional de Fotografie Fotofestiwal, desfășurat în perioada 13-30 iunie 2019, la Łódź. Curatoarea este invitată în cadrul programului „PHOTO-MATCH”, un program inovator de analiză de portofolii, care le oferă tinerilor fotografi posibilitatea să îşi prezinte lucrările publicului larg, supunându-le totodată analizei unor experţi din domeniu: critici de artă, curatori, editori, manageri de galerii de artă.

Parteneriatul din acest an dintre Fotofestiwal și ICR Varșovia aduce cea de-a patra prezență românească la manifestarea de la Łódź, declarată în 2016 „cel mai bun eveniment fotografic al anului”, într-un clasament realizat de portalul Fotopolis și Digital Camera Polska.

Irina Cios este curator, manager cultural, critic de artă și lector asociat al Departamentului de Imagine Dinamică și Fotografie din cadrul Universității Naționale de Artă București. Din noiembrie 2014 este director al Administrației Fondului Cultural Național. A condus mai bine de 15 ani Centrul Internațional pentru Artă Contemporană – CIAC, București, a inițiat un spațiu și un program de galerie – SPACE CIAC – concentrat pe noi media, fotografie și artă experimentală. A organizat și curatoriat expoziții, conferințe, simpozioane, cu artiști români și internaționali în România, Franța, Belgia, Germania, Luxembourg, SUA ș.a. A inițiat și derulat un program internațional de rezidențe artistice în București între 2007 și 2009. Participă cu texte, interviuri și studii în periodice, cataloage, publicații de artă contemporană. În prezent este implicată într-o cercetare despre practicile participative în arta contemporană.

Fotofestiwal este unul dintre cele mai importante evenimente fotografice din Europa Est-Centrală. Peste 50 de expoziții din diverse colțuri ale lumii, întâlniri, analize de portofolii, ateliere și prezentări de diapozitive – toate atrag an de an la Łódź nu mai puțin de 20 000 de vizitatori din întreaga lume.