Conferinţă de arhitectură românească la Berlin

Sub titlul CÂT DE DEPARTE ESTE DESSAU DE BUCUREŞTI ?, joi, 20 septembrie, Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu" din Berlin a găzduit, în seria tematică "Restitutio Europae", o interesantă conferinţă cu exemplificări susţinută de arh. RUXANDRA JOTZU (Germania) despre peisajul arhitectural al anilor '20-'40 în România, expresie particulară a modernismului românesc. Insistând cu precădere asupra raporturilor dintre arhitectura româneasca a epocii şi curentul european Bauhaus, tema aleasă a răspuns totodată interesului viu de care se bucură în Germania modernismul şi avangarda artistică românească, interes revigorat cu ocazia remarcabilei expoziţii de la Dessau, consacrată unuia din cei mai reprezentativi artişti români ai avangardei europene, Max Hermann MAXY.
Dupa cum am informat la momentul respectiv, timp de două luni, între iulie şi septembrie 2007, în oraşul german Dessau, într-una din vilele coloniei de artişti Bauhaus, a fost prezentată publicului o amplă expoziţie cu lucrări de Maxy, provenind din mai multe colecţii private europene, expoziţie care s-a bucurat de un excepţional succes şi care va face obiectul unui film documentar artistic realizat de către TVR la sugestia şi cu susţinerea ICR.
Prelegerea arhitectei Ruxandra Jotzu a adus informaţiile necesare perceperii spaţiului românesc ca pe un spaţiu familiar, în care se regăsesc numeroase elemente ale culturii europene: extrem de bine documentată, prezentarea a adus nenumărate dovezi suprinzătoare privind arhitectura românesca a anilor '20-'40 din Bucureşti, profund marcată de spiritul modernismului european, de stilul Bauhaus (au fost prezentate peste 100 de imagini de arhivă precum şi fotografii efectuate recent la Bucureşti). În acest context, conferenţiara a facut totodată şi o succintă prezentare a unor mari arhitecţi români ai timpului (Horia Creangă, Duiliu Marcu, Henriette Delavrancea-Gibory) şi a unor corifei ai avangardei româneşti, precum Marcel Jancu şi Victor Brauner.

ADRIANA POPESCU
Directorul Institutului Cultural Roman "Titu Maiorescu" Berlin