Institutul Cultural Roman din Londra va invita la concertul de gala cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei. Oaspetele nostru de onoare este vestita soprana Elena Mosuc (Metropolitan Opera New York, Teatro alla Scala din Milano, Teatro La Fenice din Venetia, Opera de Stat din Viena si Opera din Zürich), acompaniata de pianistul Enrico Cacciari.
Evenimentul, care face parte din seria "Concertelor Enescu", va avea loc in prezenta Excelentei sale Ambasadorului Romaniei, Dr. Ion Jinga si a directorului ICR Londra, Dorian Branea.
Program: Fr. Cilea: Adriana Lecouvreur - Ecco, respiro appena G. Puccini: La Bohème -Quando m'en vo, Turandot -Tu, che di gel sei cinta, La Rondine - Ch'il bel sogno di Doretta G. Donizetti: Lucia di Lammermoor - Regnava nel silenzo G. Verdi: Caro nome G. Enescu: from " Sept chançons d'après Clément Marot " - Estrenne a Anne, Bonjour, Languir me fais E. Chausson: Le charme, Le colibri Cl. Debussy: Romance G. Fauré: Notre amour, Après un rêve, En prière T. Brediceanu: Floricica de pe apa, Doina Stancutei Eduard Caudella: Ochi albastri-s dragalasi Colinde de Craciun
Nascuta la Iasi, Elena Mosuc a facut studii muzicale in orasul natal, fiind absolventa a Conservatorului "George Enescu". Chiar inainte de terminarea studiilor universitare, i s-a dat ocazia binemeritata de a aparea pe scena Operei iesene in roluri complexe si solicitante precum Regina Noptii, Lucia, Gilda si Violetta. In 1990 a castigat Premiul I la exigentul concurs muzical international ARD organizat la München, iar in anul urmator a triumfat si in competitia de la Monte Carlo. I s-au decernat o serie de distinctii prestigioase in lumea muzicala: "Europäische Förderpreis für Musik" (noiembrie 1993); Premiul "Bellini d'Oro" (Catania, 1995); "Premio Zenatello di Verona" (2002); "Premio Verdi di Modena" si "Premio Verdi di Verona" (2004). In 2005, prin decret prezidential, i s-a acordat in Romania titlul de Ofiter al Artelor, inalta recunoastere a meritelor sale exceptionale. In 2009 i s-a decernat Premiul "Lina Pagliughi: Siola d'oro", oferit de asociatia criticilor din Italia si fiind prima romanca si prima soprana din estul Europei care il primeste. Premiul a fost insotit de medalia inaltului patronaj al Presedintelui Republicii Italiene. Recent, in Romania, a primit premiul "Femeia anului 2009", iar in 2010 a devenit "Cetatean de onoare" al Municipiului Iasi.
De la inceputul carierei, Elena Mosuc este foarte atasata de Opera din Zürich, unde si-a demonstrat talentul si daruirea pentru scena in roluri diverse, de la Regina Noptii, Konstanze, Donna Anna, Lucia di Lammermoor, Linda di Chamounix, Gilda, Elvira, Violetta Valéry, Luisa Miller, Sophie, Zerbinetta, pana la Aminta/Timidia, Musetta, Antonida, Micaëla, Olympia, Antonia, Giulietta etc. sub conducerea muzicala a unor personalitati de prima marime precum Nikolaus Harnoncourt, Franz Welser-Moest, Christoph von Dohnányi, Placido Domingo, Vladimir Fedoseyev, Ralf Weikert, Adam Fischer, Marc Minkowski, Marco Armiliato, Paolo Carignani, Michel Plasson, Patrick Fournillier, Carlo Rizzi, Nello Santi, Peter Schneider, Marcello Viotti.
Enrico Cacciari a inceput studiul pianului cu Enza Jori la Conservatorul din Modena si a continuat la Academiile muzicale din Bologna si Milano, concentrandu-si atentia asupra compozitiei, clavecinului si orgii. Studiile sale masterale au fost realizate cu Dario de Rosa si Maureen Jones la Scuola di Musica di Fiesole. A fost membru in numeroase ansabluri si orchestre internationale. In anul 2000, dupa trei ani petrecuti la vestitul Teatro alla Scala, Enrico Cacciari s-a mutat la Zürich, unde s-a alaturat Operei. In prezent, Enrico Cacciari este pianistul Lucerne Festival Orchestra si al Mahler Chamber Orchestra.
Programul "Concertelor Enescu" este organizat de Institutul Cultural Roman din Londra si Societatea Enescu. Programul a fost infiintat in 2007 si se afla sub patronajul regal al ASR Principesa Margareta a Romaniei.
Stagiunea "Concertelor Enescu" se desfasoara in perioada octombrie-iulie, iar concertele au loc in prima zi de joi a fiecarei luni. Sala de concerte a Institutului este gazda unor muzicieni remarcabili, care interpreteaza lucrari de George Enescu alaturi de un repertoriu universal.
Din septembrie 2009 Institutul Cultural Roman acorda Bursa Societatii Enescu unui student de la Royal Academy of Music.
Cand: Joi, 2 decembrie 2010, 7-9 pm;
Unde: Institutul Cultural Roman, Londra
Intrarea este libera, dar numarul locurilor este limitat. E util ca rezervarile sa fie facute din timp.
Pentru rezervarea locurilor, va rugam contactati-ne la T: 0207 752 0134, E: office@icr-london.co.uk
Persoanele care ajung dupa ora inceperii concertului vor putea intra in sala la pauza.