„Comunismul în România. 1945-1989” la Varşovia

În 11 decembrie, a avut loc la Varşovia, în Sala "Gurczak" a Palatului Culturii şi Ştiinţei, vernisajul expoziţiei „Comunismul în România. 1945-1989", realizată de Institutul Cultural Român din Varşovia împreună cu Muzeul Naţional de Istorie al României, cu sprijinul Biroului de Cultură al Varşoviei şi al Administraţiei Palatului Culturii şi Ştiinţei.

„Comunismul în România" este o versiune mai restrânsă a expoziţiei omonime deschise în luna iulie la Muzeul Naţional de Istorie a României. Cele aproximativ 100 de exponate - afişe, legitimaţii, decoraţii, artă oficială, obiecte propagandistice, uniforme - pun în evidenţă aspectul imediat, concret, palpabil al sistemului comunist din România şi al cultului lui Nicolae Ceauşescu. Chiar dacă multe obiecte sau situaţii sunt comune pentru întreaga Europă sovietizată, expoziţia accentuează natura distinctă, „excepţională", a comunismului românesc şi facilitează o înţelegere mai nuanţată a dictaturii ceaușiste şi, de aici, a tranziţiei postcomuniste.

În deschiderea expoziţiei au vorbit Małgorzata Naimska, directoarea pentru programe internaţionale a Biroului de Cultură al Oraşului Varşovia, Maria Wojtyszak, din partea conducerii Administraţiei Palatului Culturii şi Ştiinţei, Gabriel Bârtaş, ambasadorul României în Polonia, Radu Coroamă, directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, şi Dorian Branea, directorul ICR Varşovia. După discursurile introductive, Institutul Cultural Român a oferit tuturor celor prezenţi un vin d'honneur.

Publicul, format cu preponderenţă din istorici, demnitari, diplomaţi şi membri ai micii comunităţi româneşti din Varşovia, a numărat aproximativ 90 de persoane. În zilele următoare, graţie şi publicităţii susţinute, expoziţia s-a bucurat de un număr semnificativ de vizitatori.