- 9 May 2012 - 10 May 2012
- Etichete Film
Colectivizarea în imagini. Metode de manipulare politică a societăţii prin intermediul filmului şi al mijloacelor propagandistice în anii '50, în ţările socialiste.
Locurile desfăşurării:
KINO LUMIÈRE (Špitálska 2206/4, Bratislava)
Institutul Polonez din Bratislava
Cinematograful de propagandă prezintă fenomenul de colectivizare din ţările Europei răsăritene, fostele ţări socialiste. Cu această ocazie ICR din Praga prezintă filmul „Mitrea Cocor” (1952, regia Marietta Sadova, Victor Iliu) şi va prezenta expoziţia „Surâsuri forţate, grimase artificiale, proteste combătute – Propagarea colectivizării în Cehoslovacia şi în România”.
Festivalul tematic explică perioada specifică din istoria filmului – din era aşa numitelor filme de agitaţie, de propagandă care se turnau preponderent în anii '50 ai secolului 20 în centrele cinematografice socialiste ale Europei Central-Estice. Ca o temă restrânsă a fost aleasă problematica colectivizării în agricultură care s-a desfăşurat în majoritatea statelor din blocul sovietic de atunci.
La festival vor fi proiectate filme de provenienţă cehă, slovacă, ungară şi română. Înaintea proiecţiei filmelor artistice vor fi prezentate documentare scurte de epocă.
Festivalul de filme va fi completat cu o expoziţie la care vor fi prezentate afişele de propagandă, fotografii şi caricaturilor din ziare. Evenimentul va fi însoţit cu un simpozion pe tema „Film şi stalinism”.
Program:
9 mai, ora 16.00 – Mitrea Cocor (România, 1952, regizor Victor Iliu şi Marietta Sadova, 112 min.)
În distribuţie: Dem Savu, Septimiu Sever
Kino Lumière
10 mai – Seminar ştiinţific
Institutul polonez
Ora 10.40 - 12.00 – Dan Mircea Duţă (Institutul Cultural Român, Praga): Bolşevism de import contra comunism „autohton“ sau Cum au manipulat cu noi „ai noştri“ şi cei „ai lor“
Mitrea Cocor un orfan sărac de ţăran a participat împotriva voinţei sale la o campanie româno-germană împotriva Uniunii sovietice care s-a desfăşurat în prima jumătate a anilor '40. A căzut însă prizonier în Rusia şi într-un lagăr a fost „instruit” în spiritul marxismului - leninismului. Pe urmă, împreună cu Armata Roşie s-a întors în satul său natal din România unde din propria iniţiativă a început să promoveze colectivizarea, încă înainte de începerea oficială de către Partidul Comunist Român.
Ora 12.40 - 13.00 – Deschiderea expoziţiei „Surâsuri forţate, grimase artificiale, proteste combătute – Propagarea colectivizării în Cehoslovacia şi în România”
Dan Mircea Duţă (Institutul Cultural Român, Praga)
Expoziţia arată problematica privind propaganda de colectivizare în regimuri comuniste prin intermediul afişelor, fotografiilor de atunci şi caricaturilor din ziare. Expoziţia este însoţită de artefacte pictate de către rezistenţa din acea vreme.