Cinematografia românească nouă la Festiwalul de Film „Opolskie Lamy” din Polonia

În perioada 2-10 octombrie a.c., la Opole se va desfășura cea de-a 18-a ediție a Festivalului de Film „Opolskie Lamy”. Manifestarea din acest an va omagia cinematografia contemporană din România, printr-o secțiune specială, intitulată Noua Cinematografie Românească, precedată de mai multe evenimente de film. În total, la Opole vor fi prezentate cincisprezece filme românești, dintre cele mai remarcabile producții ale ultimilor ani.

Programul românesc va fi deschis de filmul „Comoara”, în regia lui Corneliu Porumboiu, într-o proiecție în aer liber în Piața Teatrului din Opole, în data de 22 septembrie, ora 20.00.

Apoi, în perioada 25 septembrie-1 octombrie, de la ora 19.00, la Cinematograful Meduza va fi proiectat zilnic, timp de o săptămână, filmul „sieranevada” al lui Cristi Puiu.

În perioada 3-10 octombrie, în sălile a trei cinematografe din oraș – Miejsce X, NCPP, Meduza – vor fi prezentate următoarele filme românești: „Călătoria fantastică a Maronei”, regia Anca Damian, „Crulic. Drumul spre dincolo”, regia Anca Damian, „Poziția copilului”, regia Călin Peter Netzer, „Aferim!”, regia Radu Jude, „Acasă, My Home”, regia Radu Ciorniciuc, „După dealuri”, regia Cristian Mungiu, „La Gomera”, regia Corneliu Porumboiu.

„Călătoria fantastică a Maronei”, regia Anca Damian, Kino Meduza, 3-4.10., ora 10.00

„Crulic. Drumul spre dincolo”, regia Anca Damian, Miejsce X, 3.10., ora 19.00

„Poziția copilului”, regia Călin Peter Netzer, Miejsce X, 4.10., ora 19.00

„Aferim!”, regia Radu Jude, Miejsce X, 5.10., ora 19.00

„Acasă, My Home”, regia Radu Ciorniciuc, NCPP, 6.10., ora 18.00, proiecție urmată de o discuție online cu regizorul

„După dealuri”, regia Cristian Mungiu, Miejsce X, 8.10., ora 19.00

„La Gomera”, regia Corneliu Porumboiu, Kino Meduza, 10.10., ora 19.00

Adresele cinematografelor:
Miejsce X - ul. Sienkiewicza 20, Opole
NCPP - ul. Piastowska 14 a, Opole
Kino Meduza - ul. Oleska 45, Opole

Festivalul va beneficia și de formatul online. În perioada 24 septembrie-10 octombrie, pe platforma www.mojekino.pl vor putea fi vizionate alte cinci filme românești: „Ana, mon amour”, regia Călin Petre Netzer, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, regia Radu Jude, „Bacalaureat”, regia Cristian Mungiu, „Touch me not”, regia Adina Pintilie, „Ilegitim”, regia Adrian Sitaru.

Institutul Cultural Român de la Varșovia este partener al Festivalului și susține programul românesc. Manifestarea este organizată de Asociația Opolskie Lamy și este cofinanțată de Orașul Opole, Prefectura Voievodatului Opolskie, Ministerul Culturii și Patrimoniului Național.

Festivalul de Film „Opolskie Lamy” înseamnă sute de proiecții, evenimente conexe, invitați cunoscuți și un public din ce în ce mai larg. Nucleul manifestării îl reprezintă Concursul Principal, cu categoriile Documentar, Ficțiune, Animație, și Concursul Filmelor de Amatori, ambele destinate exclusiv producțiilor poloneze. În afara concursurilor, Festivalul reunește câteva cicluri tematice, dedicate documentarelor (cele mai noi producții poloneze și străine), Panorama Cinematografiei Poloneze, Panorama Cinematografiei Mondiale (cele mai bune filme prezentate în anul precedent la festivalurile de la Cannes, Veneția, Berlin, Sundance, Karlovy Vary), retrospective, proiecții pentru copii. Din 2018 a fost introdus în program și ciclul Seriale, dedicat celor mai noi și mai populare seriale TV. Programul este completat în fiecare an de evenimente speciale – proiecții în aer liber și cu muzică live, întâlniri cu actori și regizori, concerte, ateliere pentru copii și adulți.

Deviza ediției din acest a Festivalului este #młodość (tinerețe). Prin intermediul filmelor, întâlnirilor și discuțiilor, leitmotivul va prezenta bucuria maturizării, iluzia trecerii timpului, precum și relațiile dintre generații.
Evenimentele se desfășoară în principal în Opole, dar de mai mulți ani Festivalul promovează cinematografia valoaroasă în întregul voievodat, organizând proiecții din ciclul dedicat documentarelor. Festivalul a devenit o carte de vizită a Voievodatului Opolskie, sporind pe an ce trece grupul spectatorilor și artiștilor care prețuiesc cinematografia bună și ambițioasă și atmosfera prietenoasă a Festivalului.