Cea de-a doua serie a cursului „Hai să învățăm dansuri populare românești” la ICR Beijing

În perioada 13 martie - 30 mai 2017, Institutul Cultural Român de la Beijing organizează cea de-a doua serie a cursului „Hai să învățăm dansuri populare românești”. Prietenii chinezi, care iubesc dansul popular românesc, se vor familiariza cu „Brașoveanca” și „Țarina”.

„Brașoveanca” este un dans tradițional românesc ce își are originea în Ardeal. Este un dans în perechi, lent la început, dar care își accelerează ritmul pe parcurs.

„Țarina” este un dans popular în perechi, răspândit în zona Munților Apuseni cu mișcări moderate, care se dansează însoțit de strigături cântate sau recitate. Deși dansul popular românesc se manifestă într-o varietate de aspecte regionale, el prezintă totuși caractere comune esențiale, care unesc toate formele de expresie coregrafică ale poporului român, într-un stil național special. Fiecare dans este specific regiunii și dedicat momentelor importante ale vieții și este caracterizat printr-un ritm muzical și o anume coregrafie. România posedă un important și complex tezaur folcloric. Dansurile populare românești, cunoscute prin frumusețea și marea lor varietate, constituie o parte din acest tezaur, alături de cântece, fabule, legende și poezii populare. Prezentarea dansurilor populare oferă o nouă perspectivă asupra bogăției și tradiției culturale românești.

Instructorul oficial de dans, Mihaela Stamate, în prezent studentă la Universitatea de Știință și Tehnologie din Beijing, Facultatea Design Industrial, are o bogată experiență în domeniu și promite performanțe deosebite. Prima serie a acestui proiect, care a avut loc în anul 2016, a fost un real succes. Două dansuri, „Dans Popular Ardelenesc” și „Hora”, au fost prezentate de către nouă dansatoare chinezoaice, care au participat la aceste lecții, în cadrul evenimentului „Ziua porților deschise” de la Ambasada României în Republica Populară Chineză.