Cartea săptămânii: „Insula latină. Antologia nonficțiunii românești”

Dragi cititori,

Din aprilie și până în octombrie vă invităm la o paradă săptămânală a celor mai noi cărți românești, traduse în Polonia. Pe scena intitulată „Cartea săptămânii” vor urca pe rând, o dată la șapte zile, vedetele sezonului, proaspete și pline de vervă, însoțite de garderoba special pregătită pentru show.
În acest an, în sezonul primăvară-toamnă se poartă cărțile românești! Lungi, scurte, vesele sau mai puțin, serioase, visătoare, colorate, monocrome – combinațiile sunt nesfârșite, iar libertatea abolută!

Spectacolul literar a început!

INSULA LATINĂ. ANTOLOGIA NONFICȚIUNII ROMÂNEȘTI
Editor: Fundația Centrul KARTA , Varșovia, 2018
Selecție, pregătire și comentarii:
Bogumił Luft
Traducerea în limba polonă
: Błażej Brzostek, Radosława Janowska-Lascar, Ireneusz Kania, Jerzy Kotliński, Bogumił Luft
Seria:
Mărturii ale secolului al XX-lea

Selecție de mărturii românești care înfățișează istoria din secolul al XX-lea a României – o țară apropiată, dar totodată în mare măsură străină și diferită în experiențele ei de Polonia. Prin vocea conducătorilor, politicienilor, fețelor bisericești, artiștilor, disidenților, observatorilor, dar și a „oamenilor obișnuiți” - care trăiesc și co-creează această istorie – cartea povestește despre destinul României, cultura și identitatea ei.
Volumul, apărut cu sprijinul Centrului Cărții (ICR), cuprinde texte semnate, printre alții, de Martha Bibescu, Mihail Sebastian, Alexandru Paleologu, Virgil Ierunca, Dan M. Brătianu, Regina Ana a României, Ioana Raluca Voicu-Arnăuţoiu, Adrian Cioroianu, Gheorghe Leahu, Doina Cornea, Corneliu Coposu. Perioada istorică reflectată în aceste texte este cea cuprinsă între 1918 şi 1989, împărţită în patru capitole-epoci: România Mare (1918-1939), Al Doilea Război Mondial (1939-1945), Noua ordine (1946-1964) şi Vremea Conducătorului (1965-1989).

Am reușit să vă stârnim curiozitatea?
Vă invităm la lectura unui fragment din carte:

Expoziția națională din Parcul Carol (vara-toamna 1906)

Puțini dintre românii de astăzi știu că în anul 1906, la București, s-a petrecut un episod de istorie care a schimbat poate pentru totdeauna reperele vieții naționale. Vă propun aici să rememorăm această poveste, care vorbește despre simboluri și despre orgoliu, despre istorie și despre speranțele poporului românilor de-acim o sută și mai bine de ani.
Celor mai mulți dintre dumneavoastră anul 1906 nu le spune azi mai nimic. Totuși, pentru generația bunicilor bunicilor noștri, lucrurile se vedeau altfel. Anul 1906 a fost, în viața românilor de atunci, o triplă sărbătoare. În primul rând, se aniversau 25 de ani de când România devenise regat, în 1881; apoi, tot atunci se aniversau și 40 de ani de la întemeierea dinastiei române; și, în fine, tot în acel an se aniversau 1800 de ani de când Traian cucerise Dacia și înscrisese pe orbita Occidentului pământul ce avea să fie România.
Pentru a celebra această întreită aniversare, guvernul țării și primăria Bucureștiului au organizat o mare expoziție națională. Era, pentru români, o premieră – dar și manifestarea unei frumoase ambiții. Expozițiile de acest gen erau, în acel moment, la mare vogă în Europa. Cele mai fastuoase expoziții se organizau deja de ani buni la Paris sau la Londra – iar ele nu aveau numai un caracter național, ci de-a dreptul universal. Expoziția națională de la București dorea să aducă și pe plaiurile noastre această modă – pe care oricum elita românească o cunoștea bine din călătoriile sale.

În organizarea expoziției din 1906 s-au prins Parlamentul țării, Guvernul, tânăra Academie Română, Universitatea din București, Primăria Capitalei și multe firme private. Terenul ales ca décor a fost oferit de niște mlaștini din partea de Sud a orașului, din cartierul Filaret – adică fosta Câmpie a Libertății din 1848, sau Parcul Carol din Bucureștiul de azi. Deschiderea mărețului eveniment s-a făcut în dimineața zilei de 6 iunie 1906, când Regele Carol I și Regina Elisabeta au tăiat simbolic panglica inaugurală în zona care de atunci se cheamă Arenele Romane. Astăzi, când merg la spectacolele pop-rock găzduite de aceste Arene, tinerii trebuie să știe că pășesc pe urma primului rege al țării – chiar dacă scopul vizitei e puțin diferit.
Suprafața totală a acestui colț de București răsărit practic peste noapte în vara lui 1906 era de 41 de hectare. Un lac, mai multe insule, cascade și peșteri, biserici, grupuri statuare, o rezervație zoologică, un teatru de vară și multe altele – plus un arc de triumf– au fost amenajate în acest loc, pentru a arăta dezvoltarea recentă și ambițiile de viitor ale României. Toate ministerele și multe firme românești aveau propriile pavilioane. Expoziția din 1906 n-a fost scutită de scandaluri. Ambasadorul Turciei la București a protestat când în festivități au apărut tunurile bateriei de la Calafat, care luptase în Războiul de Independență. La fel, autoritățile imperiale de la Budapesta au fost deranjate de numărul mare de români din Transilvania care au venit cu trenul până la București pentru a vedea această manifestare. Spre deosebire de autoritățile austro-ungare, care măcar i-au lăsat pe transilvăneni să vină, autoritățile Rusiei țariste nu le-au dat voie românilor din Basarabia să treacă granița Prutului. Dar au fost și multe momente emoționante: printre ele, darul pe care primăria din Roma l-a făcut cu acea ocazie Bucureștiului. Este vorba despre statuia Lupoaicei Capitoline, care în acești mai bine de 100 de ani s-a plimbat prin diferite zone ale Capitalei noastre și se află acum pe Bulevardul Magheru. Toți vizitatorii – români sau străini – care intră în Centrul Vechi al Capitalei se află la doi pași de acest simbol al latinității noastre.

Expoziția din 1906 s-a desfîșurat pe parcursul a șase luni: de la începutul lui iunie până la sfârșitul lui noiembrie. De pe urma ei, așadar, au rămas un mare parc al Bucureștiului și mai multe clădiri, bisericești sau laice.
Dar a mai rămas ceva: Nicolae Iorga spunea că atunci, în 1906, Bucureștiul a devenit capitala tuturor românilor. Imaginați-vi-i pe ardelenii care coborau uimiți în Gara de Nord și erau conduși de bucureșteni, cu mare alai, pe Calea Victoriei spre Sud, până în Parcul Expoziției.

Morala poveștii noastre este aceea că unirea din 1918 s-a pregătit și atunci, în anul 1906.”

[fragmentul publicat în antologie face parte din volumul Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor, de Adrian Cioroianu, Ed. Curtea Veche, București, 2013]

Ce scriu pasionații lecturilor în și despre Insula latină. Antologia nonficțiunii românești:

Cum a apărut România – țară de cultură latină în Europa Sud-Estică – înconjurată de popoare slave și alte culturi ale regiunii, departe de țările de sorginte romanică ale Europei Occidentale? Existența României este rezultatul unui concurs fericit de împrejurări, dar în principal al marii dorințe de construire și păstrare a propriei identități, manifestată de o populație pe care influența Imperiului Roman asupra teritoriului locuit de ea la începutul primului mileniu a marcat-o prin legătura culturală cu Occidentul latin. [Bogumił Luft]

România este aproape. În ultima vreme din ce în ce mai aproape, chiar și numai datorită prezenței în comunitatea europeană, dezvoltării intense a turismului și a legăturilor directe, dar și datorită literaturii – științifice, de reportaj și beletristicii referitoare la România și episoadele istoriei comune cu Polonia. Ceea ce atrage la ea este totuși caracterul îndepărtat – neasemănarea moștenirii culturale, care face ca teritoriul ei să fie fascinant de diferit. Mozaicul mărturiilor locuitorilor României exact acest lucru ar trebui să redea – specificul românității. […]
În paginile publicației iau cuvântul reprezentanții diverselor medii, straturi sociale, profesii și etnii – de la prințesa căsătorită cu regele României sau președintele republicii, trecând prin artiști, politicieni, preoți, disidenți, ajungând până la oamenii „obișnuiți”, care co-creează și relaționează istoria. Se regăsesc și referiri la istoria poloneză și la legăturile dintre cele două popoare – în principal în contextul celui de-Al Dooilea Război Mondial, când acestea sunt cele mai puternice. […]

Cartea este menită să ajute la descoperirea României, o țară în esența ei totuși necunoscută. Urmărind istoria României în secolul al XX-lea, se poate observa că experiențele ei – atât succesele, cât și eșecurile – sunt trăite extrem de intens, cumva supradimensionat comparativ cu obișnuințele polonezilor, care privesc secolul al XX-lea din perspectiva proprie – totodată sunt pline de echivoc.
Se deschid astfel noi perspective de a înțelege ce au făcut nazismul și comunismul în această partea de Europă, dar și în ce fel statul român și societatea au constribuit la procesele survenite. Observarea și înțelegerea alterității României poate fi u punct de plecare pentru reflecția asupra propriei identități, căci ne scoate din lumea ”evidențelor” date de punctul de vedere și mentalitatea poloneze. [Anna Richter, redactorul antologiei]

Vă recomandăm două audiții radiofonice despre Insula latină:

Rumunia. Kraj zbudowany na sprzecznościach: https://polskieradio24.pl/8/3866/Artykul/2206991,Rumunia-Kraj-zbudowany-na-sprzecznosciach
Łacińska wyspa. Antologia rumuńskiej literatury
: https://www.rdc.pl/podcast/radioczuly-przemytnicy-zycia-oraz-lacinska-wyspa-antologia-rumunskiej-literatury/ (de la min. 7.42)

Vă invităm pe pagina Centrului KARTA
și pe pagina de
Facebook a Institutului Cultural Român de la Varșovia.