Caravana Filmului Românesc la Poznań

Institutul Cultural Român de la Varşovia şi Kino Muza din Poznań vă invită la un program de filme româneşti recente, parte a Caravanei Filmului Românesc în Polonia!

Kino Muza

ul. Św. Marcin 30, Poznań

26-30 octombrie 2019

Bilete: 12 zl.

http://www.kinomuza.pl/muza_events/1044


Program:


Sâmbătă, 26.10

ora 17:00 – Bloc de filme scurte (110 min.)

ora 19:00 - „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (140 min.)


Duminică, 27.10

ora 17:00 – România neîmblânzită (90 min.)

ora 18:45 – Singură la nunta mea (121 min.)


Luni, 28.10

ora 18:00 – Pororoca (152 min.)


Marţi, 29.10

ora 18:00 – Povestea unui pierde-vară (100 min.)


Miercuri, 30.10

ora 18:00 – Un pas în urma serafimilor (150 min.)


Despre filme:


„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”

România 2018, 140’

Scenariul şi regia: Radu Jude

Imaginea: Marius Panduru

În distribuţie: Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Şerban Pavlu

„Titlul este un citat, de aceea e pus între ghilimele. Fraza a fost rostită în Consiliul de Miniștri, în vara lui 1941, de către domnul profesor Mihai Antonescu. Deși nu este o invitație la dialog, fraza angajează în mod direct viitorul, așa că am hotărât să îi oferim domnului profesor un răspuns, unul cinematografic. Un «arc peste timp», cum ar veni”, declară Radu Jude. Filmul prezintă povestea realizării unei reconstituiri istorice pentru un spectacol de stradă.


România neîmblânzită

Regia: Thomas Barton-Humphreys

Scenariul: Thomas Barton-Humphreys, Alex Păun

Narator: Victor Rebengiuc

Filmul relevă o călătorie care începe pe crestele împădurite ale Carpaților (unde urșii, lupii și râșii sălășluiesc liberi) și ajunge în apele agitate de vânt ale Deltei Dunării (locul din care pelicanii își iau zborul şi unde șerpii de apă înoată în adâncuri). În inima Europei există o viață naturală fabuloasă: o explozie a sălbăticiei, care reprezintă căminul a nenumărate vietăți. Munții infiniți, pădurile străvechi, apele nesfârșite, toate acestea găzduiesc creaturi de referință pentru bătrânul continent. Sunt ținuturi ale frumuseții și sălbăticiei unde destinele sunt dictate de anotimpuri. Creaturi parcă desprinse din legendă trăiesc în libertate, aici animalele se luptă pentru supraviețuire. Iar România neîmblânzită dezvăluie toate aceste povești incredibile.


Singură la nunta mea

Belgia, România 2018, 121’

Scenariul şi regia: Marta Bergman

Imaginea: Jonathan Ricquebourg

Muzica: Vlaicu Golcea

În distribuţie: Alina Șerban, Tom Vermeir, Jonas Bloquet, Viorica Tudor

Singură la nunta mea este povestea Pamelei, o tânără din comunitatea romă, o femeie spontană și amuzantă. Trăiește cu copilul ei în vârstă de doi ani și cu bunica într-o casă dărăpănată unde împart același pat. Ea visează la libertate și se îmbarcă spre necunoscut, renunțând la tradițiile care o sufocă. Speră să se căsătorească pentru a-și schimba destinul, dar și pe al fiicei ei. O poveste despre curajul și determinarea de a-ți depăși condiția.


Pororoca

România 2018, 152’

Scenariul şi regia: Constantin Popescu

Imaginea: Liviu Marghidan

În distribuţie: Bogdan Dumitrache, Iulia Lumânare, Constantin Dogioiu, Stefan Raus

Pororoca spune povestea lui Tudor (Bogdan Dumitrache) și a Cristinei (Iulia Lumânare). Cei doi duc o viaţă de cuplu obişnuită, fără alte griji aparente, altele decât cele inerente, legate de creşterea şi educaţia copiilor: Maria (5 ani) şi Ilie (7 ani). Într-o duminică dimineaţă, Tudor iese cu copii în parcul din apropierea blocului. Într-o clipă de neatenţie a tatălui, Maria dispare. Împreună cu alţi părinţi, Tudor o caută frenetic prin zonă. 30 de minute mai târziu, Tudor anunţă poliţia. Maria este considerată, oficial, dispărută.


Povestea unui pierde-vară

România 2018, 100’

Scenariul şi regia: Paul Negoescu

Imaginea: Ana Drăghici

În distribuţie: Alexandru Papadopol, Nicoleta Lefter, Crina Semciuc

Petru este profesor de matematică la Politehnică şi, în ciuda celor 42 de ani împliniţi, duce o viaţă lipsită de griji. Serile lui se împart între ieşitul la bere cu băieţii si vizitele la Irina, cu care este într-o relaţie pe care nu şi-o asumă decât pe jumătate. Când Irina rămâne însărcinată, Petru este forţat să îşi schimbe stilul de viaţă şi să se maturizeze în sfârşit...


Un pas în urma serafimilor

România 2017, 150’

Scenariul şi regia: Daniel Sandu

Imaginea: George Dăscălescu

În distribuţie: Ștefan Iancu, Vlad Ivanov, Cristian Bota, Toto Dumitrescu

Filmul spune povestea lui Gabriel, un adolescent care își dorește să devină preot și intră într-un seminar teologic ortodox. Inițial încearcă să se adapteze mediului, dar în cele din urmă își dă seama că sistemul este complet corupt și abuziv; nu după multă vreme, el și alți trei colegi sunt etichetați de consiliul școlii drept elevi-problemă. Prinși în lupta pentru putere între un preot incoruptibil, dar abuziv, și un profesor laic viclean și corupt, elevii învață că minciuna, furtul, manipularea și trădarea sunt aptitudini pe care trebuie să și le însușească pentru a rezista în seminar.


Bloc de filme scurte:


Cadoul de Crăciun

regia: Bogdan Mureşanu

imaginea: Tudor Platon

România 2018, 23’

Acțiunea filmului se petrece în seara de 20 decembrie 1989, când o scrisoare către „Moș Gerilă” a micuțului Marius transformă seara părinților într-un coșmar.


Morski Briz

regia: Cecilia Ștefănescu

imaginea: Adrian Silișteanu

România 2018, 28’

La finalul verii, Laura Vasiliu, 60 de ani, pleacă în vacanță împreună cu prietena ei pe litoralul bulgăresc. Apariția unui necunoscut le tulbură însă șederea liniștită și schimbă complet cursul vacanței.


Profesioniștii

regia: Tudor Botezatu

imaginea: Iustin Andrei Șurpănelu

România 2014, 11’

Un antrenor își instruiește elevul să trucheze un meci de box, spre fericirea și bunăstarea tuturor.


Ceva

regia: Paul Mureșan

scenariul: Paul Mureșan și Cristian Pascariu

România 2018, 9’

Tot ce ar fi de evitat în viață poate deveni mai târziu fundamentul lumii de dincolo, acolo unde trebuie să ne confruntăm cu temerile și să pornim într-o călătorie alături de propriile umbre.


Albastru și roșu, în proporții egale

regia: Georgiana Moldoveanu

imaginea: Zoran Simulov

România 2018, 21’

Ana și Ștefan aniversează un an de relație. Alt fel de relație, alt fel de aniversare și un cadou neobișnuit. Ana este de acord să fie mamă-purtătoare a copilului pe care Ștefan și soția lui nu-l pot avea. Mult prea târziu, Ștefan își dă seama că de fapt își dorește altceva.


Date Night

regia: Stela Pelin

imaginea: Alexandru Mihai

România 2017, 17’

Andrei lucrează la o spălătorie de mașini amărâtă. Este concediat din cauza unor evenimente nefericite. Pentru că urmează se se însoare în curând, vestea primită este teribilă. Când ajunge acasă, începe o discuție în contradictoriu cu viitoarea lui soție, căreia Andrei îi spune o poveste, ca să evite o ceartă. Cine să știe că asta va fi o idee proastă?