Camus, de Virgil Tănase, a apărut și în limba polonă la editura Państwowy Instytut Wydawniczy din Varșovia

<i>Camus<i>, de Virgil Tanase, a aparut si in limba polona la editura Panstwowy Instytut Wydawniczy din Varsovia

Biografia Camus scrisă de Virgil Tănase a apărut în traducere la editura Państwowy Instytut Wydawniczy din Varșovia.

Camus de Virgil Tănase

Traducere: Justyna Nowakowska

Comparativ cu numeroasele biografii ale lui Albert Camus, lucrarea lui Virgil Tănase se remarcă nu numai printr-o abundență a surselor de informații, ci și prin profunzimea analizei conflictelor și prieteniilor lui Camus din comunitatea literară, a implicațiilor și motivațiilor ascunse ale acestora.

Din cartea autorului român stabilit în Franța rezultă portretul unui mare susținător al umanismului, lipsit de iluzii și care respinge minciunile; un om care, în ciuda atacurilor la adresa sa ale intelectualilor influenți din cercurile pariziene, crede cu încăpățânare în puterea adevărului. Albert Camus este un om de litere afectat profund de evenimentele contemporane: în timpul războiului se implică în mișcarea de Rezistență franceză, apoi denunță crimele săvârșite de regimurile comuniste și caută un compromis pentru Algeria însângerată. În același timp, Camus nu încetează să apere inocența umană și pledează pentru solidaritate în întreaga lume. De asemenea, ni se oferă imagini despre un scriitor care se confruntă cu o criză de creație, un soț care se luptă cu remușcările sale și un fiu care tânjește după mama sa și după lumina copilăriei.


Virgil Tănase s-a născut în anul 1945 la Galați. A absolvit filologia la Institutul de Limbi Străine din București (1968) și regia de teatru la Institutul de Teatru „I.L. Caragiale” din București (1974). Sub îndrumarea lui Roland Barthes, Virgil Tănase a susținut la Paris teza sa de doctorat în sociologie, semiologia artei și literaturii, intitulată Semiologia regiei de teatru.

Primul său roman, Portrait d'homme à la faux dans un paysage marin, a fost publicat în anul 1976 la editura Flammarion din Paris. Forțat să părăsească România în anul 1977, s-a stabilit în Franța, unde a publicat romane și eseuri la editurile Gallimard, Flammarion, Hachette, Ramsey/de Cortanze și Non Lieu. Traduceri ale unora dintre operele sale au fost publicate în Spania, Italia, Brazilia și Japonia. În Franța, a lucrat și ca regizor și dramaturg.

Din cauza criticilor sale la adresa regimului comunist din România, Virgil Tănase a devenit ținta unei tentative de asasinat organizate de Securitate în anul 1982. Agentul responsabil de asasinarea sa, Matei Pavel Haiducu, a făcut să pară că Virgil Tănase a fost răpit pentru a convinge Securitatea că ordinul a fost îndeplinit. Trei luni mai târziu, Virgil Tănase și agentul Haiducu au făcut public planul de asasinat.

După 1989, unele dintre cărțile sale, scrise în limba română sau traduse de autor în limba maternă, au fost publicate și în România.