Babel - Festivalul Artelor Spectacolului Târgoviște, la a X-a ediție

Institutul Cultural Român susține a X-a ediție a Festivalului Artelor Spectacolului Târgoviște-Babel, care va avea loc în perioada 10 – 19 iunie 2022, după doi ani de pauză din cauza pandemiei.

Tema acestei ediții aniversare este Limbaj, astfel că spectacolele și evenimentele artistice vor pune în lumină limbajul ca element vital al vieții. Au acceptat provocarea de a participa la festival teatre și companii teatrale din Belgia, Germania, Franța, Italia, Scoția, Polonia, Republica Moldova, Algeria, Grecia, Turcia, Kazahstan, India și Coreea de Sud.

Printre proiectele prezentate se numără instalația The Third Reich propusă de regizorul italian Romeo Castellucci, întunecatul Richard III realizat de Théâtre en Pièces din Chartres, Franța, captivantele spectacole de stradă a două companii poloneze Biuro Podróży, cu titlurile Eurydice și Kaspar, și Scena Kalejdoskop, cu Made of stone și Charcoal Burners, precum și producțiile cuceritoare prin autenticitate și, totodată, exotism din Kazahstan, respectiv India: Turkestan Music and Drama Theater Raimbek Seitmetov– spectacolul Lament of the Queen și one-man show-ul Darwin al lui Vidyanidhee Vanarase (Prasad), director fondator, membru în consiliul executiv al Institutului Internațional de Teatru (International Theatre Institute – ITI-UNESCO). La fel de exotică este și tradiționala prezență a trupei algeriene Knights of Stage Association din Adrar, care aduce spectacolul Antigone și performance-ul de dans contemporan T&S Duel.

Tabloul Babel X este completat de spectacole de stradă (Jordi L. Vidal Company, Bruxelles, Belgia cu spectacolul OoupsEccentrici Dadarò, Italia cu Incomica) și one-man show-urile HeimatLost jucat de Çaglar Yiğitoğulları, Shaman-Punk Performance, Hamburg, Germania și Kassandra, performance-ul artistei și regizoarei Despoina Sarafeidou, 1+1=1 Theatre Company, Atena, Grecia.

Vor mai fi prezenți în program Compania Microbis a Casei de Cultură a Studenților Sibiu, Teatrul de Vest din Reșița, Teatrul Dramatic Ion D. Sîrbu din Petroșani și, nu în ultimul rând, Teatrul Național Satiricus din Chișinău.

Memorandumul semnat în 2019 de organizatori cu Asociația Teatrelor din Coreea de Sud face posibilă participarea unei trupe coreene anul acesta: Professional Theatre Company Sae Byuk din Daejeon cu spectacolul San Chak: Life and Love story of Sin Chae HO,precum și a unor studenți ai Universității Kyonggi din Seul. Aceștia vor interacționa cu studenți ai Performing Arts Studio Scotland (PASS) de la Edinburgh College, coordonați de profesorii Scott Johnston și Ashling Findlay-Carroll, precum și cu studenți de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și UNATC I.L. Caragiale din București.

Programul este întregit de proiecția a trei pelicule ce vor fi analizate de îndrăgitul critic de film Irina Margareta Nistor: Theatron, un documentar despre creația regizorului italian Romeo Castellucci, regia: Giulio Boato; filmul documentar de lung-metraj Lumea e bine făcută – Partea a 2-a Europa,regia: Tudor Chirilă șiManifest FILM, regia: Cornel Mihalache.

Programul integral:Program – Babel F.A.S.T. (babelfest.ro)

ParteneriMinisterul Culturii, Institutul Cultural Român, Radio România, Societatea Română de Televiziune.