„Aurul calator. Solidaritate dincolo de granițe” - simpozion internațional și expoziție fotodocumentară la Varșovia

În data de 7 aprilie a fost inaugurat la Varșovia Programul dedicat aniversării a 75 de ani de la Marele Refugiu Polonez în România, printr-o expoziție fotodocumentară și un simpozion cu titlul Aurul călător. Solidaritate dincolo de granițe, dedicate unui moment important din timpul perioadei Refugiului - găzduirea și securizarea tezaurului polonez de către România.

Dublul eveniment, organizat în colaborare de Ambasada României şi Institutul Cultural Român de la Varșovia, s-a desfăşurat în spațiile Operei Naționale din Varșovia, una dintre clădirile reprezentative ale capitalei poloneze, beneficiind de sprijinul meritoriu al Ambasadei Marii Britanii și Băncii Angliei, Băncii Naționale a Poloniei, Arhivelor Naționale ale României, Direcției Arhive Diplomatice – MAE, Arhivei Naționale Digitale Poloneze.

Alături de istorici și economiști polonezi, specialiști în subiectul propus spre dezbatere, simpozionul s-a bucurat de prezența domnului Adrian Cioroianu, decanul Facultății de Istorie a Universității București.

Marele Refugiu Polonez în România, după declanşarea celui de-Al Doilea Război Mondial, este, în ciuda contextului tragic, unul dintre episoadele cele mai bune ale relaţiilor româno-polone.
În urmă cu 75 de ani, în toamna anului 1939, mii de polonezi, militari şi civili, treceau frontiera de stat dintre România şi Polonia, pe atunci comună, pentru a se salva de la umilinţă şi moarte. Statul român, dar şi cetăţenii obişnuiţi, le-au oferit celor aproximativ 100.000 de refugiaţi, timp de mai mulţi ani, până la terminarea războiului şi chiar şi după aceea, cămine temporare în mai multe localităţi din România şi o viaţă în multe privinţe normală. Mai mult, o parte semnificativă a tezaurului polonez, constând în 3.057,450 kg aur fin în lingouri, a fost conservată în băncile româneşti, fiind restituită integral autorităţilor poloneze la terminarea ostilităţilor. Generozitatea noastră nu a fost lipsită de riscuri, cu atât mai mult cu cât România a fost o perioadă aliata militară a Germaniei.
Institutul Cultural Român de la Varşovia a inițiat pentru anul 2014 un program special de evenimente dedicat aniversării a 75 de ani de la Marele Refugiu Polonez în România. Acesta beneficiază de o siglă proprie de promovare și cuprinde evenimente din diverse domenii, derulate pe tot parcursul anului, în dorinţa de a marca unul dintre momentele simbolice ale istoriei relaţiilor româno-polone.

Expoziția Aurul călător. Solidaritate dincolo de granițe va fi deschisă publicului varșovian până în data de 14 aprilie a.c., urmând să fie itinerată pe parcursul anului în alte mari centre poloneze: Cracovia, Poznań, Lublin și Gdańsk.


Programul simpozionului „Aurul călător. Solidaritate dincolo de granițe”_PL Programul simpozionului „Aurul călător. Solidaritate dincolo de granițe”_ENG