Institutul Cultural Român de la Madrid organizează marţi, 27 septembrie, la sediul Institutului, de la ora 19.00, o întâlnire între banda desenată şi ilustraţia de carte, între imagine şi text, între imagini şi imagini.
Două expoziţii – „Istoria benzii desenate româneşti" pe gardul exterior al Bibliotecii Naţionale a Spaniei (26 septembrie – 9 octombrie 2011) şi „Poveste în poveşti" la sediul Institutului Cultural Român de la Madrid (26 septembrie – 9 octombrie 2011) – reunesc trei artişti pasionaţi de lucrul cu imaginea şi textul: Patricia Suliman, Ignasi Blanch şi Alexandru Ciubotariu. Vor aduce completări expoziţiilor şi vor prezenta comparativ cadrul benzii desenate şi a ilustraţiei de carte în România şi în Spania.
Un atelier de desen şi discuţii vor urma prezentărilor, o mostră şi un exerciţiu de identitate. Căci – în ce măsură o imagine dezvăluie informaţii despre autor şi despre societate şi ce principii şi reguli de lectură i se poate aplica?
Atelierul şi întâlnirea se adresează celor pentru care desenul reprezintă un stil de viaţă, celor care desenează marginile agendei pentru a se putea concentra şi celor care, pur şi simplu, sunt pasionaţi de ilustraţia de carte şi/sau banda desenată (vârsta minimă 10 ani). Înscriere în prealabil, în perioada 12-26 septembrie, la adresa de email: icrmadrid@icr.ro, cu o scurtă prezentare şi motivul participării.
Patricia Suliman, absolventă a Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, Departamentul Grafică, se zbate între două lumi, între zi şi noapte. Ziua îi este acaparată de publicitate, iar noaptea evadează în visele şi gândurile sale, pe care le transpune în desene, ilustraţii, gravuri. Încercând permanent să încline balanţa în favoarea artei, iniţiază expoziţii şi workshop-uri, în ţară şi în străinătate, în cadrul Clubului Ilustratorilor, din care face parte din 2006. Participă ca artist şi/sau curator, iar printre proiectele iniţiate amintim de „Cutiuţa", carapacea în care poţi ascunde sau poţi păstra o amintire, un gând, o idee.
Ignasi Blanch e ilustrator. Licenţiat în Arte Vizuale la Universitatea din Barcelona, şi-a continuat studiile la Berlin, unde s-a specializat în tehnici de tipărire şi de gravură. Tot aici a fost selectat, ca unic reprezentant din Spania, în proiectul internaţional East Side Gallery desfăşurat pe o secţiune din zidul Berlinului. Lucrează cu diverse publicaţii, realizează workshopuri şi sesiuni didactice pentru şcoli, biblioteci şi asociaţii din Spania şi, de asemenea, din Saarbrucken (Germania) şi din Medellin (Colombia), specializate în literatura pentru copii. A obţinut nenumărate premii, printre care Premiul Criticilor Serra d'Or 2006, Premiul Llibreter pentru Albume Ilustrate 2008, iar în 2009 a fost selectat la Bienala de la Bratislava cu albumul „Alice şi Ţara Minunilor", publicat la Editura La Galera, Barcelona, 2008, text: Àngel Burgas.
Alexandru Ciubotariu, cunoscut ca Ciubi sau PisicaPătrată, este unul dintre cei mai cunoscuţi street-artişti din România, autor de benzi desenate, de ilustraţie de carte, de caricaturi, de carte de artist, şi creatorul Muzeului Benzii Desenate. Primul premiu îl primeşte la Salonul BD Constanţa '94, la 15 ani, şi publică prima caricatură anul următor, într-un ziar local. Stabilit la Bucureşti, lucrează ca grafician free-lancer colaborând cu edituri şi publicaţii din ţară şi din străinătate. În 2010 întocmeşte, împreună cu Dodo Niţă, primul album ce inventariază peste o sută de ani de BD românesc – „Istoria benzii desenate româneşti. 1891-2010", Editura Vellant, iar pe 16 iunie 2011 deschide Muzeul Benzii Desenate la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti.
Imagine: Scenă din „Alice şi Ţara Minunilor", detaliu, desen de Ignasi Blanch © Ignasi Blanch
Proiect realizat cu ocazia participării României ca Ţară invitată la Târgul Internaţional de Carte LIBER 2011 şi integrat în cadrul evenimentelor organizate sub sloganul „2011. Anul literaturii române în Spania".