Arhitecți și expoziții românești la Festivalul de Arhitectură DoFA de la Wrocław, în Programul Capitalei Culturale Europene 2016

În perioada 7-14 octombrie a.c., la Wrocław va avea loc Festivalul de Arhitectură DoFA, ediţia din acest an având o dimensiune aparte, fiind inclusă în programul oficial de arhitectură al Capitalei Culturale Europene – Wrocław 2016.

Institutul Cultural Român de la Varșovia susține participarea arhitecților Françoise Pamfil și Justin Baroncea la Conferința Internațională „Arta spațiului”, care se va desfăşura în cadrul Festivalului, în zilele de 7 şi 8 octombrie. Conferința este organizată de Uniunea Arhitecților Polonezi – Filiala Wrocław, în colaborare cu Facultatea de Arhitectură a Politehnicii din Wrocław, Academia de Arte Frumoase „E. Geppert” și Muzeul Contemporan Wrocław, ICR Varşovia fiind partener al manifestării.

Alături de participarea propriu-zisă la conferință, prin cei doi invitați, România va avea onoarea să inaugureze Festivalul de Arhitectură DoFA, d-na Françoise Pamfil fiind aleasă să susțină discursul de deschidere a Festivalului, cu titlul Muzele orașului – arta în spațiile publice. D-nul Justin Baroncea va susține o prezentare din zona „industriilor creative”, Povești, hărți, locuri. Despre reciclare.

Conferința are ca misiune nu numai reflectarea devizei principale a Capitalei Culturale Europene 2016, „Spațiu pentru frumos”, ci și încercarea de a defini relația artei pure cu artele creării spațiului: arhitectura și urbanismul. Reflectând la fenomenul orașului, care s-a schimbat atât la nivelul structurii, cât și al societății, conferința și întregul Festival DoFA se vor concentra asupra spațiilor care fac dovada monumentalității istoriei, dar și a realizărilor contemporane în crearea spațiilor deschise și prietenoase. Un element important va fi dezbaterea deschisă din finalul manifestării, gândită ca o masă rotundă, cu participarea invitaților.

Împreună cu Uniunea Arhitecților Polonezi – Filiala Wrocław, ICR Varșovia va prezenta pe parcursul Festivalului DoFA expoziția proprie de fotografie în aer liber Două Capitale Culturale Europene în oglindă: Sibiu 2007 - Wrocław 2016, la care se vor adăuga câteva planşe dedicate oraşului danez Aarhus, Capitală Culturală Europeană 2017. Această expoziţie își propune să prezinte trei orașe culturale importante pentru țările cărora le aparțin, din perspectivele lor de fostă, actuală, respectiv viitoare Capitală Culturală Europeană.