Aplauze la scenă deschisă la Bruxelles pentru duetul Alexandru Tomescu-Angela Drăghicescu

Aplauze la scena deschisa la Bruxelles pentru duetul Alexandru Tomescu-Angela Draghicescu

Mulțumim din toată inima pentru o seară extraordinară. Ne-am simțit excelent și asta și datorită faptului că totul a fost organizat perfect. Sper să ne revedem cât de curând. Mulțumim tare mult!” sunt aprecierile reputatului violonist Alexandru Tomescu și ale pianistei Angela Drăghicescu la finalul recitalului Balada, un secol de muzică românească de la Conservatorul regal din Bruxelles.


Evenimentul a fost organizat de ICR Bruxelles și de Ambasada României în Regatul Belgiei în data de 31 mai, și a fost dedicat CENTENARULUI Marii Uniri prin omagierea marilor compozitori români George Enescu, Ciprian Porumbescu, Dinu Lipatti, Tiberiu Olah, Constantin C. Notarra, Mircea Chiriac și Dumitru Capoianu.

Recitalul a pus în lumină măiestria interpretării lui Alexandru Tomescu și sensibilitatea artistică a Angelei Drăghicescu într-un concert de excepție cu un repertoriu care a variat de la lucrări cunoscute precum Balada lui Ciprian Porumbescu și bijuterii muzicale semnate de Mihail Jora și de Dumitru Capoianu, la Sonatina de Tiberiu Olah care abordează un limbaj modern și Aubade, Legenda, Hora Uniriei pentru vioară și pian, lucrări compuse și interpretate de George Enescu la Marea Unire din 1918. Acordurile viorii Stradivarius Elder-Voicu au răsunat pe scena sălii de concerte a Conservatorului și au sensibilizat publicul fascinat să asculte și să aplaude acest regal muzical.

Spectatorii melomani au apreciat virtuozitatea incontestabilă a interpretărilor muzicale și dialogul deschis pe care Alexandru Tomescu l-a cultivat pe întreaga durată a recitalului. Din dorința de a aduce muzica clasică cât mai aproape de public și de a o prezenta ca un limbaj universal, accesibil tuturor, celebrul violonist a introdus și explicat fiecare lucrare prin situarea operelor și a compozitorilor români în muzica europeană, oferind o emoționantă lecție de istorie a muzicii.

La eveniment au participat membri ai corpului diplomatic, reprezentanți din instituțiile europene, artiști, invitați din partea comunității românești și tinerii reprezentanți ai Ligii studenților români din străinătate, filiala Belgia (LSRS). Mesajele transmise cu această ocazie de însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei României în Belgia și de directorul ICR Bruxelles au subliniat importanța deosebită a Centenarului Marii Uniri din 1918 care a însemnat crearea României moderne, și au evidențiat puterea muzicii de a genera sentimente, idei și stări sufletești prin mesajele artistice transmise.

Cu ocazia recitalului a fost lansat albumul BALADA, realizat de Alexandru Tomescu și Angela Drăghicescu în colaborare cu Filarmonica de stat „George Enescu”, dedicat marilor compozitori români în contextul marcării celor 100 de ani de istorie și cultură românească de la 1 decembrie 1918. Lansarea albumului a fost urmată de o sesiune de autografe și discuții cu artiștii.

Prezentat, în premieră, în Bruxelles, recitalul Balada, un secol de muzică românească” face parte dintr-o serie neîntreruptă de 17 concertede muzică clasică susținute de cei doi artiști, în România, în perioada 9 mai – 11 iunie 2018, în cadrul Turneului Internațional Stradivarius-Balada-un secol de muzică!.