Academia ICon Arts la Moscova și Sankt-Petersburg

Academia Icon Arts Moscova propune extinderea proiectelor internaționale independente de artă contemporană prin susținerea a două concerte, în data de 15 octombrie la Moscova și în data de 17 octombrie la Sankt-Petersburg. Evenimentul, realizat în parteneriat cu Ambasada României în Federația Rusă, va fi o ediție specială de muzică de cameră, dedicată sărbătoririi a 140 de ani de relații diplomatice între România și Federația Rusă. Cu această ocazie, concertul de încheiere a ediției va avea loc chiar pe data de 15 octombrie, ziua în care România și Federația Rusă aniversează cooperarea diplomatică, iar programul va cuprinde două octete compuse de George Enescu și de Dmitri Șostakovici, în interpretarea cvartetelor românești Arcadia și Solartis. Celebrarea celor 140 de ani va fi marcată, astfel, de audierea-eveniment a două lucrări reprezentative pentru ambele țări, ce sunt rar prezentate, datorită componenței mai neobișnuite – aceea de octet.

Această primă ediție camerală organizată la Moscova va fi coordonată de membrii Cvartetului ARCADIA, ce vor transmite mai tinerilor colegi din Cvartetul SOLARTIS experiența profesională obținută în cei 12 ani de activitate prodigioasă în plan concertistic și competițional. Li se vor alătura, în acest demers, doi artiști ruși, membri ai renumitei Orchestre Simfonice de Stat a Federației Ruse, Capella din Moscova.

Concertul din data de 15 octombrie va întregi cadrul mai larg al evenimentelor zilei, ce va cuprinde și o sesiune de comunicări, o masă rotundă și o conferință de presă, toate dedicate celor 140 de ani de relații diplomatice și culturale dintre cele două state, dar și o expoziție fotografică reprezentând România în viziunea unui celebru fotograf român.

Un al doilea concert va avea loc în data de 17 octombrie, în celebra sală de concerte a Casei Arhitectilor din Sankt Petersburg, cu ocazia celebrării Centenarului României.

Din repertoriu vor face parte atât lucrări pentru octet de coarde, precum: George Enescu – Octetul, Op. 7 în Do Major, Dmitri Sostakovici – Două piese pentru octet, Op. 11, cât şi alte lucrări camerale reprezentative din repertoriul românesc.

Academia Icon Arts este un proiect lansat în 2003, axat inițial pe zona muzicală, deschizându-se, cu timpul și altor specializări artistice (dans, teatru, fotografie).

Pornind de la modelul unor festivaluri internaționale celebre, precum cele de la Darmstadt și Bayreuth, „ICon Arts” și-a conturat, în aceeași măsură, propria identitate, devenind un brand recunoscut și apreciat în toată lumea – drept dovadă, participarea constantă a unor profesori renumiți de la Universitățile Harvard, Boston (SUA), Conservatorul din Beijing, Colegiul Regal de Muzică din Londra, Academia Regală de Muzică din Londra, Conservatorul Regal din Birmingham, Academia ”Chopin” din Varșovia, Academia ”Sibelius” din Helsinki etc.